Nina Sandberg (A): Hva vil statsråden gjøre for å styrke IKT-kompetansen i Norge?
Begrunnelse
Stortingets Langtidsplan for forskning og høyere utdanning har som mål at innsatsen på muliggjørende teknologier skal trappes opp, og peker spesielt på informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT).
«IKT er et fagområde som antas å få stor betydning framover på grunn av de raske teknologiske endringene i samfunnet», slås det helt riktig fast i den nylig lanserte Tilstandsrapporten for høyere utdanning. Likevel avdekker rapporten en bekymringsverdig mangel på satsing for å dekke samfunnets kompetansebehov i møte med digitaliseringsrevolusjonen.
Tallene viser realnedgang i bevilgningene til grunnleggende IKT-forskning, og rapporten konkluderer med at ressurssituasjonen ikke er vesentlig bedret siden et internasjonalt evalueringspanel påpekte at Norge satser alt for lite. IKT-stipendiatene er blitt færre, antall avlagte doktorgrader på feltet har avtatt, og det publiseres ubetydelig mer enn i 2010.
Arbeiderpartiet mener at dette viser at utviklingen går i feil retning. Regjeringen tar ikke de nødvendige, offensive, framtidsrettede grepene. Norge må satse mer på IKT-forskning og digital kompetanse.
Arbeiderpartiet hadde rundt 275 millioner mer enn Høyre- og FrP-regjeringen til IKT-satsing i budsjettforslaget for 2018. Vi foreslo også et nytt IKT-forskningsprogram under Norges forskningsråd på minimum 50 millioner.
I regjeringspartienes statsbudsjett var det dessverre også realnedgang i bevilgningene til forskning, og Arbeiderpartiet etterlyste særlig en større satsing på forskning knyttet til IKT og datasikkerhet, som beklageligvis ble nedstemt.
Vi har derfor foreslått i Stortinget at regjeringen må sørge for at digitalisering og IKT-sikkerhet prioriteres i neste Langtidsplan for forsking og høyere utdanning, for å øke forskningsinnsatsen generelt og IKT-forskningen spesielt.