Skriftlig spørsmål fra Eirik Faret Sakariassen (SV) til helseministeren

Dokument nr. 15:1561 (2017-2018)
Innlevert: 09.05.2018
Sendt: 11.05.2018
Besvart: 28.05.2018 av helseminister Bent Høie

Eirik Faret Sakariassen (SV)

Spørsmål

Eirik Faret Sakariassen (SV): Styret i Helse Stavanger vedtok 9. mai 2018 å legge ned Rehabiliteringsposten 2Øst i Eigersund. Dette er ett av eksemplene på at sykehusøkonomien er for stram og fører til et dårligere helsetilbud.
Hvilke tiltak har regjeringen tenkt å gjennomføre for å sikre en faglig forsvarlig helsetjeneste ved sykehuset i Stavanger, når de samtidig presses på økonomi gjennom innsparingsmål?

Begrunnelse

Det skal bygges nytt sykehus i Stavanger. Vi ser at sykehuset presses enormt på økonomi, gjennom reduksjon i antall senger og stillinger for å nå sine innsparingsmål.
For å oppnå innsparingsmålene dreies pasientstrømmen over til kommunene, som verken er rustet på kapasitet eller kompetanse til å ta imot mange flere pasienter og nye pasientgrupper. Dette er ikke god pasientbehandling og heller ikke i tråd med regjeringens mål om pasientens helsetjeneste.
En ytterligere utfordring i dette bildet er at en slik skvis ei heller bidrar til å rekruttere og beholde sykepleiere i kommunehelsetjenesten. En yrkesgruppe som er nødvendig for å kunne yte faglig forsvarlige helsetjenester.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg er kjent med at Helse Stavanger HF i styremøtet 9. mai vedtok å legge ned sengepost 2Øst i Eigersund. Styret besluttet i samme møte at de frigjorte midlene skal benyttes til å sikre at Helse Stavanger oppfyller nasjonale og regionale krav til rehabilitering i spesialisthelsetjenesten. Rehabiliteringstiltakene omfatter tilstrekkelige ambulante tjenester, omlegging av tilbudet til KOLS-pasienter og ressurser til rehabilitering i akuttfase, samt gi en innsparing på 12 mill. kroner årlig. Beslutningen er basert på grundige faglige vurderinger og nødvendig prioritering.
Helse Vest har opplyst at sengeposten har 16 senger, fem av disse flyttes til Stavanger universitetssykehus på Våland/Lassa og det er 11 senger som avvikles. Videre opplyses at hoveddelen av dagens aktivitet ved sengeposten er tjenester som Helsedirektoratet definerer er oppgaver som i hovedsak skal ytes av kommunene, jf. Opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering (2017-2019).
Regjeringen har i kommuneproposisjonen varslet en økning på 100 mill. kroner i frie inntekter i 2019 begrunnet med opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering. Dette kommer i tillegg til veksten på 100 mill. kroner i 2017 med samme begrunnelse. I tillegg til de frie inntektene, er om lag 100 mill. kroner øremerket til opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering i 2018.
Dette gir de 18 kommunene i opptaksområdet til Helse Stavanger god mulighet til å styrke rehabiliteringstilbudet til innbyggerne og overta den delen av aktiviteten ved 2Øst som ligger under kommunalt ansvarsområde.
Mitt krav til helseregionene er at overføring av oppgaver skal skje i nært samarbeid med kommunene. Helse Stavanger har i prosessen fram til sitt styrevedtak fått tilbakemeldinger fra kommunene knyttet til tidspunkt for en avvikling. På bakgrunn av dette vil Helse Stavanger legge til rette for å drive sengeposten fram til 1.1.2019 så lenge personellsituasjonen tilsier forsvarlig drift.
Utbyggingen av nytt sykehus i Stavanger vil gi et stort løft for sykehustilbudet i opptaksområdet. Det er de regionale helseforetakenes oppgave å sørge for planlegging av det framtidige tjenestetilbudet og at dette skjer innenfor de rammer som settes for virksomheten.