Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1563 (2017-2018)
Innlevert: 11.05.2018
Sendt: 11.05.2018
Besvart: 23.05.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark har i lang tid trengt oppdatering av verneforskriften i henhold til nytt regelverk og ny forvaltningsplan. Den gamle forvaltningsplanen er fra 1990. En revisjon vil sannsynligvis fjerne noen begrensninger for verdiskaping i tilknytning til verna områder og fjerne særlige begrensninger på nyttetransport til hytter vinterstid. Tilrådninga ble sendt fra Fylkesmannen i Nordland 5. oktober 2016.
Når kan det forventes at revisjonen er ferdig?

Begrunnelse

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark ble opprettet 1989 med hjemmel i naturvernloven. Etter den tid har naturvernloven blitt opphevet og erstattet av naturmangfoldloven, og det er nye maler for verneforskrifter. Nasjonalparken og de omkringliggende områdene ble opprettet gjennom et omfattende kompromiss mellom vern og utbygging til kraftformål. Det skulle bygges ut store kraftreserver i området og grensene for nasjonalparken slynger seg rundt ulike planlagte inngrep. I vest ble Storglomvatnet bygget ut til et av de største vannkraftmagasiner i landet. Et omfattende system av tuneller drenerer store deler av Svartisen, Grottådalen, Beiardalen og Blakkådalen.
I 2001 ble de resterende konsesjonene trukket tilbake og i St.meld.nr 37 (2000-2001) Om Vasskrafta og kraftbalansen der det heter at:

"Etter at Stortinget har handsama denne meldinga, vil Regjeringa vurdera desse naturområda på nytt med tanke på å sikra dei gjennom bruk av naturvernlova. Det er dette som har vært utgangspunktet for arbeidet med å utvide vernet i Rana og Rødøy kommuner. Konklusjonen med tanke på utbygging i området var i følge stortingsmeldinga at Regjeringa meiner at nytten av desse utbyggingane ikkje er stor nok til at ein kan forsvara dei endelege inngrepa som vert gjort i naturen."

Fylkesmannen startet opp verneplanarbeidet i september 2008 etter oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning (nå Miljødirektoratet). Planområdet for verneplanen følger de skrinlagte kraftutbyggingene, Melfjorden og Bjøllåga.
Verneplanarbeidet er gjennomført etter reglene for konsultasjon med Sametinget, jf. avtale mellom Miljøverndepartementet (nå Klima- og miljødepartementet, KLD) og Sametinget fra 2007. Med bakgrunn i konsultasjon med Sametinget ble det opprettet et arbeidsutvalg som har bistått Fylkesmannen i arbeidet med verneplanen.
I 2009 ble prosessen satt foreløpig på vent etter vedtak om oppheving av den gamle naturvernloven og innføring av naturmangfoldloven. Nye krav i loven medførte at det var behov for å samtidig lage forvaltningsplan for Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark og oppdatere forskriften i henhold til nytt regelverk.
Etter ny konsultasjon med sametinget ble arbeidsutvalget utvidet med 3 representanter fra Midtre nordland nasjonalparkstyre, hvorav minst én skulle velges blant Sametingets representanter i styret. Etter høring høsten 2015 har arbeidsutvalget gått gjennom og diskutert innspillene og de ulike forslagene. I hovedsak har man kommet til enighet mellom Fylkesmannen og arbeidsutvalget.
Arbeidsutvalget hadde sitt siste møte 26. april 2016, og tilrådninga ble sendt fra Fylkesmannen i Nordland 5. oktober 2016.
Miljødirektoratet sendte sin tilråding til Klima- og miljødepartementet 12. januar 2018. Tilrådninga skulle etter planen være ferdig i september 2017, men på grunn av uklare maler ble dette forsinket.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Miljødirektoratet sendte sin tilrådning om utvidelse og revisjon av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark til Klima- og miljødepartementet 12. januar 2018. Som representant Mossleth er inne på i spørsmålet, har miljøforvaltningen arbeidet med nye maler for nasjonalparkforskrifter. Det har videre blitt arbeidet med et nytt oppsett for foredraget til kongelig resolusjon for verneområder, blant annet som følge av at regjeringen har utarbeidet en ny utredningsinstruks. På bakgrunn av dette går Miljødirektoratet nå igjennom sin tilrådning på nytt, og departementet vil etter planen få oversendt den bearbeidede tilrådningen i løpet av sommeren. Sluttbehandlingen av utvidelsesforslaget og revisjonen av verneforskriftene til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark vil da fortsette i Klima- og miljødepartementet, før det legges frem for endelig vedtak av Kongen i statsråd.
Jeg er opptatt av å få til et godt og omforent vern i Saltfjellet-Svartisen. Jeg vil bruke nødvendig tid for å få det til. Jeg kan derfor ikke nå angi et konkret tidspunkt for når endelig vedtak kan fattes.