Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1576 (2017-2018)
Innlevert: 14.05.2018
Sendt: 15.05.2018
Rette vedkommende: Barne- og likestillingsministeren
Besvart: 22.05.2018 av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Hvordan koordinerer departementene innsatsen seg i mellom mot vold og overgrep?

Begrunnelse

Manglende koordinering av offentlige tjenester i arbeidet mot vold og overgrep er en utfordring. I Barneombudets rapport «Hadde vi fått hjelp tidligere hadde alt vært annerledes» fremheves blant annet ukoordinert hjelp og brutte relasjoner i barns møte med hjelpeapparatet. Gode rutiner for samarbeid, nok ressurser og høy kompetanse er viktig i arbeidet mot vold og overgrep.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Ettersom det er mitt ansvar å koordinere regjeringens arbeid for å forebygge og bekjempe vold og overgrep mot barn og unge, vil jeg svare på spørsmålet.
Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) koordinerer blant annet oppfølgingen av Opptrappingsplan mot vold og overgrep (2017- 2021), som særlig omhandler vold og overgrep mot barn. Vi følgeevaluerer opptrappingsplanen for å se at midlene blir brukt riktig.
Jeg har invitert kunnskaps- og integreringsministeren, justis-, beredskaps- og innvandringsministeren og helseministeren til et møte om opptrappingsplanen i juni. Hensikten er å sikre fremdriften og tett politisk oppfølging av planen.
Jeg har også invitert NGOer og interesseorganisasjoner på voldsfeltet til et felles rundebordsmøte med den 11. juni i år, for å få innspill til hvor skoen trykker og på hvilke områder vi bør satse videre.
Et omfattende tverrdepartementalt samarbeid på administrativt nivå er igangsatt, og går med full styrke. Arbeidet mot vold og overgrep berører særlig BLD, HOD, JD og KD, med deres respektive direktorater. Andre departementer trekkes inn ved behov.
Bruk av handlingsplaner er et viktig verktøy når det gjelder å koordinere innsatsen mot vold og overgrep. Mens BLD har ansvar for å utvikle og følge opp planer rettet mot å bekjempe vold og overgrep mot barn, har JD hovedansvar for å koordinere arbeidet mot vold i nære relasjoner mer generelt. Det er bl.a. forankret i Handlingsplan mot vold i nære relasjoner (2014-2017) Et liv uten vold og i kommende handlingsplan mot voldtekt. KD koordinerer oppfølgingen av Handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse (2017-2020) Retten til å bestemme over eget liv.
Det er opprettet tverrdepartementale arbeidsgrupper som har ansvaret for både å utvikle og følge opp de ulike planene. Departementene samarbeider videre om styringsdialogen knyttet til f.eks. kompetansesentre på voldsfeltet og fylkesmennene. I tillegg er det et utstrakt samarbeid mellom direktoratene som får i oppgave å iverksette mange av tiltakene som skal gjennomføres.
Opptrappingsplan mot vold og overgrep (2017- 2021) inneholder flere tiltak for å styrke samarbeidet mellom ulike tjenester, jf. omtale i boks 2.5 i planen. Direktoratene samarbeider om konkrete enkelt-tiltak knyttet til å styrke samarbeidet mellom tjenester som f.eks. mellom barnevern og politi og mellom familieverntjenesten og helsestasjonene.
Departementene har også gitt de fem regionale Ressurssentrene om Vold, Traumatisk stress og Selvmordsforebygging (RVTSene) i oppdrag å bidra til bedre lokalt og regionalt samarbeid og samordning av voldsarbeidet. RVTSene skal blant annet bistå tjenesteapparatet med fagutvikling, implementeringsstøtte, undervisning, veiledning, konsultasjon og nettverksarbeid blant annet om vold og overgrep.
Voldsutsatte har ofte behov for hjelp fra flere instanser. For å sikre et helhetlig tilbud må tjenestene samordnes. Dette kan være utfordrende å få til i praksis, både i kommunal sektor og i statlig sektor. Arbeidet med å styrke samarbeidet mellom tjenestene vil være en prioritert oppgave i den videre innsatsen mot vold og overgrep.