Bjørnar Moxnes (R): Når skal mulighetsstudien gjennomføres og hva er dens konkrete mandat utover formuleringene gitt i regjeringsplattformen, og når og hvordan skal utdanningsinstitusjonene selv få uttale seg om og ta del i utformingen av UH-sektorens fremtidige styringsmodell?
Begrunnelse
I regjeringsplattformen utgått av H, Frp og V står det at regjeringen vil «[t]a initiativ til en mulighetsstudie for å se på ulike tilknytningsformer for universitets- og høyskolesektoren, som for eksempel foretaksmodellen» (s. 62).
6.3.2018 kom det også et brev fra Kunnskapsdepartementet vedrørende «forenkling og forbedring av rammeverket for universiteter og høyskoler», som synes å danne grunnlaget for den planlagte mulighetsstudien.
Prosessen for mulighetsstudien, og følgelig regjeringens uttalte mål om å implementere foretaksmodellen i UH-sektoren, synes uklar. Det er vanskelig å se hva som er hensikten bak en slik mulighetsstudie - utover at denne skal berede grunnen for å innføre foretaksmodellen i høyere utdanning. I motsetning til en vanlig høring, vil dessuten ikke en slik mulighetsstudie gi de ansatte i UH-sektoren anledning til å uttale seg om konsekvensene av regjeringens politikk.
Denne fremgangsmåten er uheldig og lite demokratisk: I stedet for en kritisk vurdering av rammeverket for universiteter og høyskoler som tar utgangspunkt i de problemene som faktisk finnes mht. uforutsigbarhet, demokratiunderskudd og lignende, lanseres foretaksmodellen allerede i utgangspunktet som eneste konkrete løsningsalternativ.
Det finnes mange og gode argumenter mot regjeringens alternativ. Foretaksmodeller er generelt innrettet mot å gi institusjonene frihet til å tilpasse seg markedet og økonomiske insentiver. Økt markedstilpasning passer dårlig for universitetenes virksomhet, som er basert på fri forskning. Markedstilpasning og konkurranseutsetting vil føre til større press på at forskningen skal kunne forsvares i et økonomisk nytteperspektiv. Innføringen av en foretaksmodell vil dermed føre til at forskningen blir mer ufri.
Ledelsen ved både UiO og UiB har allerede uttalt seg kritisk til foretaksmodellen (jf. høringsuttalelsen fra universitetsstyret ved UiO og brev fra universitetsledelsen ved UiB); NSO har på sitt landsmøte vedtatt en resolusjon hvor de går imot foretaksmodellen med henblikk på de negative konsekvensene denne vil ha for studenter; og en rekke akademikere har uttalt sin misnøye i den offentlige debatten (se f.eks. signert opprop fra 84 akademikere i Aftenposten 1.5.2018 eller opprop på nett «Nei til foretaksmodellen» som i skrivende stund har 947 signaturer).