Skriftlig spørsmål fra Svein Roald Hansen (A) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1588 (2017-2018)
Innlevert: 15.05.2018
Sendt: 15.05.2018
Besvart: 31.05.2018 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Svein Roald Hansen (A)

Spørsmål

Svein Roald Hansen (A): Vil forsvarsministeren bidra til at Forsvarsbygg gis økte ressurser til bedre vedlikehold, tilrettelegging for aktiv bruk av og markedsføring av anleggene i Gamlebyen, samt utarbeide en plan for dette?

Begrunnelse

Gamlebyen i Fredrikstad er Østfold mest besøkte turistattraksjon med omlag 600 000 besøkende årlig. Forsvarsbygg er den største eiendomsbesitteren i Gamlebyen og forvalter vollverket med porter, kanoner mm. I fjor sommer ble det avdekket at treverket i mange av kanonene er råtne, flere er nå fjernet og det er bare 36 kanoner igjen. Så langt har ikke Forsvarsbygg gjort noe som å sikre de gjenværende kanonene eller erstatte de som er fjernet. Fredrikstad kommune har påtatt seg å lage nye lavetter, men det er et ansvar Forsvarsbygg burde tatt. Mange av Forsvarsbygg lokaler står også ledige.
Gamlebyen og forsvarsverket og kanoner er et kulturminne som må tas vare på. Forsvarsbygg i Gamlebyen har knapt med ressurser, tre årsverk som arbeider med forvaltning, utleie og vedlikehold. Ingen midler til utvikling, markedsføring, arrangementer mm. Gamlebyen er en viktig arena for ulike kulturarrangementer, som Forsvarsbygg burde ha ressurser til å bidra med tilrettelegging av.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Vedlikehold av festningene er basert på tilstandsregistrering, på samme måte som for all annen eiendom forsvarssektoren forvalter. Vedlikehold av all bygningsmasse i forsvarssektoren gjøres etter meget strenge prioriteringer, der bygningsmasse til operativ virksomhet har høy prioritet.
Det arbeides med planer for utvikling av festningene som turistmål, etablering av en tydelig leietakerstrategi og økt satsing inn mot strategiske samarbeidspartnere. Plan for Gamlebyen i Fredrikstad forventes ferdig i løpet av 2018, der det blant annet vil bli synliggjort hvordan Gamlebyen kan utvikles i et samarbeid med lokale krefter.
Forsvarsbygg har en konkret plan for rehabilitering av kanonene. Det er gjennomført tilstandsvurderinger av gjenværende lavetter våren 2018, og Forsvarsbygg planlegger sikring og rehabilitering av de mest bestandige lavettene samt utskifting av et visst antall lavetter over en treårs-periode. Dette arbeidet vil skje i samarbeid med kommunen. Kanoner på vollene i Gamlebyen er en svært viktig del til festningens fremtoning og profil, og viktig som en del av økt destinasjonsutvikling. Samtidig er det viktig å holde antallet lavetter på et nivå som gjør at vedlikeholdet kan sikres over tid.
Når det gjelder muligheten for å leie ut tomme bygg i Gamlebyen, vil det være et spørsmål om samarbeid med private investorer som er villige til å oppgradere bygg mot langsiktige leieavtaler. Forsvaret har pr. nå ikke behov for disse byggene.
Arrangementer er en viktig aktivitet på festningene. Initiativ til arrangementer må komme fra andre aktører som vil stå for arrangementene, mens Forsvarsbyggs rolle er å legge til rette for og trekke slik aktivitet til festningene.
Destinasjonsutvikling er et langsiktig arbeid som krever tett samhandling med lokale interesser. Det har vært jobbet systematisk på festningene gjennom mange år for å tilrettelegge for aktivitet og økt selvfinansiering. Forsvarsbyggs arbeid med ny strategiplan for videreutvikling av festningene skal sikre både sentralt og regionalt eierskap til og utvikling av festningene.