Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til helseministeren

Dokument nr. 15:1631 (2017-2018)
Innlevert: 22.05.2018
Sendt: 22.05.2018
Besvart: 30.05.2018 av helseminister Bent Høie

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at befolkningen i Helse Vest får dekket sine behov for tjenester innen psykisk helse?

Begrunnelse

Før jul var ventetiden for psykolog og psykiater på over ett år i Helse Vest. Lederen i fastlegenes forening i Rogaland uttalte til Aftenbladet denne helgen at situasjonen nå er enda verre. Helse Vest har selv gitt opp å ha en avtalekoordinator for å håndtere køen, og lar det være opp til hver enkelt syk pasient å ringe rundt for å finne ut hvilken avtalespesialist som har ledig kapasitet. 18.01.2016 stilte jeg spørsmål til statsråden om den samme problematikken i forbindelse med et oppslag i Haugesunds Avis som beskrev at avtalespesialistene innen psykiatrien i Helse Fonna har så lang ventetid, at det for tiden nesten var nytteløst å sende henvisning til dem. Lederen i allmennlegeutvalget i Haugesund uttalte da at både gamle og nye pasienter blir avvist på grunn av fulle lister, nesten uansett hvor syk man er.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: 2017-tallene viser at Helse Vest RHF nå har kortest ventetid til de offentlige tjenestene av alle regioner både for psykisk helsevern for barn og unge og for voksne, med henholdsvis 46 og 41 dager. Fristbrudd i Helse Vest forekommer nå svært sjelden, kun 0,1 % fristbrudd for barn og unge og 0,5 % for voksne.
De private avtalespesialistene utgjør et svært viktig supplement til de offentlige tjenestene, og jeg deler representanten Stenslands bekymring for at denne delen av tjenesten er for lite tilgjengelig. Regjeringen er tydelig på at den vil øke antallet avtalespesialister. Dette ble fastslått i Sundvolden-plattformen i 2013 og ble gjentatt i Jeløya-plattformen i forbindelse med regjeringsutvidelsen i januar. Dette budskapet er videreført i den formelle styringen av de regionale helseforetakene, senest i foretaksmøtene med de regionale helseforetakene i januar. Oppdraget er at det skal inngås flere driftsavtaler med avtalespesialister, slik at antall avtalte årsverk i hver region i 2018 blir høyere enn i 2017.
Helse- og omsorgsdepartementet ba i oppdragsdokumentet i 2009 de regionale helseforetakene om å sørge for rutiner/systemer som innebar at henvisninger til spesialisthelsetjenesten innen psykisk helsevern ble koordinert slik at pasientene slapp å henvende seg til flere tjenesteytere for å få hjelp.
Helse Vest etablerte som følge av dette to koordinerende funksjoner i regionen, en for Helse Bergen og Helse Førde sine opptaksområder og en for Helse Fonna og Helse Stavanger sine opptaksområder. Ordningen ble opprettet i 2009, og har vært gjeldende frem til nå. Koordinator har tatt imot henvisninger som avtalespesialistene ikke har hatt kapasitet til å håndtere, for så å finne en ny avtalespesialist som kunne ta henvisningen.
Helse Vest opplyser nå at avtalespesialistene ikke hatt tilstrekkelig kapasitet til å ta imot alle henvisningene som koordinator har mottatt og at henvisninger har blitt liggende i opptil et år hos koordinator, uten at pasientene har fått hjelp eller fått sin henvisning vurdert. Helse Vest viser til at dette ikke er forsvarlig og har av den grunn avviklet koordinatorordningen i Helse Stavanger sitt opptaksområde, med virkning fra 06.05.2018. Det er sendt ut informasjon til fastleger og avtalespesialister om dette.
Det opplyses at avviklingen innebærer at avtalespesialist som mottar en henvisning, og som ikke har kapasitet til å følge opp aktuell henvisning, i samarbeid med pasienten, må vurdere om pasienten skal viderehenvises til samarbeidende avtalespesialist eventuelt aktuelt DPS. Dette går frem av eget brev til avtalespesialistene. Dersom avtalespesialist vurderer at pasienten ikke har behov for hjelp i spesialisthelsetjenesten eller dersom pasienten ikke ønsker viderehenvisning, skal henvisningen returneres til henvisende instans med anbefaling om videre oppfølging. Pasientene skal ikke selv trenge å henvende seg til mange avtalespesialister.
Helse Vest opplyser videre at det er lyst ut tre nye hjemler i psykisk helsevern i Haugesund og Stavanger området. Dette er ifølge Helse Vest likevel ikke bare et spørsmål om flere nye hjemler, men også prioritering. Undersøkelser gjort i Helse Vest viser at en stor del av de som henvises til avtalepraksis ikke skal ha tilbud i spesialisthelsetjenesten.
Helse Vest arbeider nå sammen med Helse Stavanger for å etablere og prøve ut en modell for felles vurderingsenhet for alle henvisninger til avtalespesialister innen psykisk helsevern i løpet av 2018. Det samarbeides med Legeforeningen, Psykologforeningen, Helsedirektoratet og Direktoratet for e-helse for de tilpassinger en slik ordning vil kreve.
Helse Vest opplyser også at det er inngått ny avtale med private leverandører om poliklinisk arbeidsrettede behandlingstilbud for personer med angst og depresjon. En av leverandørene er Oppfølgingsenheten Frisk i Stavanger. De har per dags dato ingen ventetid. Fastleger og avtalespesialistene er informert om dette.
Helse Vest RHF har med dette tatt grep som skal føre frem til en bedre situasjon. Fra mitt ståsted vil jeg følge med på situasjonen rundt avtalespesialistene både i Helse Vest og de øvrige regionale helseforetakene.