Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til helseministeren

Dokument nr. 15:1669 (2017-2018)
Innlevert: 25.05.2018
Sendt: 28.05.2018
Besvart: 06.06.2018 av helseminister Bent Høie

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Kan helseministeren svare på hva regjeringen har foretatt seg siden 8. mai, da det ble klart at Stortinget skulle ta stilling til forslaget om å annullere anbudet med Babcock, for å undersøke det juridiske og økonomiske grunnlaget for å heve den inngåtte kontrakten?

Begrunnelse

I Klassekampen 24. mai avviser helseminister Bent Høie kategorisk å granske anbudsprosessen i luftambulansetjenesten. Både før og etter dette har det framkommet opplysninger som kan tyde på at anbudsprosessen hviler på usikkert grunnlag. Dette gjelder spørsmål om like konkurransevilkår, habilitetsforhold, bruk av virksomhetsoverdragelse og vekting av kvalitet versus pris.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg har i all min kommunikasjon i denne saken vært klar på at kontrakten med Babcock er inngått på lovlig vis, og den ikke kan reverseres uten juridiske etterspill og betydelige kostnader for de regionale helseforetakene. I min redegjørelse i Stortinget 15. mai i år var jeg klar på at enhver kontrakt kan avsluttes, men at det i denne sammenheng vil ha store økonomiske konsekvenser for helsetjenesten, enten det skjer gjennom rettslig forlik eller en rettsak.
Fram til 1. juli 2019 er dagens operatør, Lufttransport FW AS, ansvarlig for tjenesten, og for å bidra til en sømløs overgang til ny leverandør. Det er ingen ting ved situasjonen som nå har oppstått som gir grunnlag for å konkludere med at Babcock Scandinavian AirAmbulance ikke kan levere flyambulansetjenester i tråd med kontrakten de har inngått med Luftambulansetjenesten HF. Det som imidlertid er klart er at Babcock Scandinavian AirAmbulance har gjennomført en rekke aktiviteter for å kunne ivareta sine forpliktelser fra 2019. De har flere fly og simulator under produksjon, og har til nå brukt betydelige ressurser på å innfri kontrakten. Ved en eventuell avslutning av denne kontrakten ville man ikke bare bli erstatningspliktig for påløpte kostnader, men også for fremtidige inntekter. Et endelig beløp ville vært avhengig av hva partene hadde kommet frem til gjennom et rettslig forlik/forhandling eller eventuelt gjennom en rettsak. En reversering av kontrakten med Babcock Scandinavian AirAmbulance ville uansett ha medført utbetaling av et betydelig beløp, som da ville gå på bekostning av pasientbehandling. Og det som er enda verre, er at vi da kunne stått igjen uten et lovlig tjenestetilbud, og kanskje heller ikke et fungerende tjenestetilbud.
Avslutningsvis vil jeg nevne at jeg selvfølgelig avventer Stortingets videre behandling av denne saken.