Skriftlig spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1671 (2017-2018)
Innlevert: 25.05.2018
Sendt: 28.05.2018
Besvart: 04.06.2018 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): Hvordan ser utenriksministeren på utviklingen i Nicaragua, og vil Norge ovenfor Nicaragua oppfordre til at all vold og undertrykkelse stanses, og at demokrati og menneskerettigheter respekteres?

Begrunnelse

Situasjonen som utarter seg i Nicaragua gir grunn til bekymring. Den siste måneden har studenter og andre grupper demonstrert i gatene. Demonstrasjonene var i utgangspunktet motivert av planlagte pensjonskutt, men eskalerte raskt til en landsomfattende demonstrasjon mot det undertrykkende regimet med stadig mer autoritære trekk. Lokalbefolkningen er oppgitt og opprørt over at president Daniel Ortega fortsatt holder grepet om makten etter over 11 år i posisjon. Opprørspoliti har slått hardt ned på demonstrantene, og så langt er minst 76 drept, de fleste studenter. Mange er skadet, og 43 personer er forsvunnet, fryktet drept. En journalist ble skutt mens han filmet opptøyene, og flere uavhengige nyhetsstasjoner er forsøkt stengt. Situasjonen har fått svært lav mediedekning internasjonalt. Situasjonen er nå svært usikker, og nicaraguaneres rett til ytringsfrihet og forsamlingsfrihet er under sterkt press.
Det er meldt at president Ortega har gått tilbake på pensjonsreformen, ytret ønske om å stanse volden og åpnet for gransking rundt protestene. En bred dialogprosess mellom regjeringen, studentene, sivilt samfunn og privat sektor er igangsatt med den katolske kirken som mekler og vitne. 18.mai ble partene enige om en to dagers våpenhvile. Den interamerikanske menneskerettighetskommisjon (CIDH) har nylig besøkt Nicaragua for å utføre konsultasjoner med lokalbefolkningen og kartlegge rettighetsbrudd. CIDH avdekket blant annet langt flere drepte enn opprinnelig rapportert.
Mange studenter er fortsatt forskanset i minst to universiteter i Managua og blir stadig angrepet av politistyrker og Ortegas militser. Bondebevegelsen har vist støtte til studentene ved å sperre veier i hele landet, med stort økonomisk tap. Demonstrantene krever en gjenreisning av demokratiske rettigheter og presidentens avgang. Det er vanskelig å vite hvordan situasjonen vil utvikle seg, men sikkerhetssituasjonen for Nicaraguas borgere er meget spent.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Jeg ser med bekymring på situasjonen i Nicaragua. Den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen (CIDH) konkluderte i sin rapport med at hele 76 mennesker har mistet livet i urolighetene de seneste ukene. Etter CIDHs besøk til landet har vi dessverre sett at sammenstøtene har fortsatt og at enda flere menneskeliv er gått tapt.
Demonstrasjonene mot Ortega-regimet og kravene som er fremsatt i den nasjonale dialogen må forstås på bakgrunn av en utvikling som sivilsamfunnet og internasjonale aktører har advart mot i lang tid. Det sivile samfunn, opposisjonspartier og andre demokratiske institusjoner er dessverre i løpet av flere år blitt forsøkt undergravd av myndighetene. De demokratiske utfordringene landet står overfor er også ved gjentatte anledninger blitt eksponert i forbindelse med gjennomføring av valgprosesser.
Gjennom vår ambassade i Mexico følger vi situasjonen i Nicaragua løpende. Vår ambassadør besøkte Managua i begynnelsen av mai. Der møtte hun relevante aktører i den nasjonale dialogen, herunder representanter for tenketanker, kirken, næringslivet, universiteter, studentbevegelser og frivillige organisasjoner. Ambassadøren hadde også møter med Nicaraguas myndigheter, representert ved utenriksminister Denis Moncada.
Det ble ved den anledning fremført tydelige budskap om at Norge beklager volden som er utøvd mot fredelige demonstranter. Likeledes at drap, forsvinninger og andre menneskerettighetsbrudd må etterforskes og de som står bak må stilles til ansvar. Det ble også understreket at respekt for ytrings- og organisasjonsfrihet er et grunnleggende prinsipp i et demokratisk samfunn. Disse budskapene fikk bred dekning i nasjonal presse og i sosiale medier.
Etter tidligere å ha vært suspendert, er det positivt at den nasjonale dialogen nå er besluttet gjenopptatt. Samtidig fortsetter demonstrasjonene og sammenstøtene. Situasjonen er uoversiktlig. Det er viktig at partene nå får ro til å gjennomføre konstruktive samtaler som kan lede til nødvendige demokratiske reformer og gjenreisning av tillit til statsmakten.