Skriftlig spørsmål fra Liv Signe Navarsete (Sp) til statsministeren

Dokument nr. 15:1699 (2017-2018)
Innlevert: 30.05.2018
Sendt: 31.05.2018
Rette vedkommende: Forsvarsministeren
Besvart: 07.06.2018 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Liv Signe Navarsete (Sp)

Spørsmål

Liv Signe Navarsete (Sp): Trur statsministeren at det er forsvarssjefen sin stab som har levert landmaktutgreiinga, og at hærsjefen er ein del av denne staben?

Begrunnelse

Aldrimer.no siterer statsministeren frå Stortingets spørjetime onsdag 30. mai:

"Jeg tror ikke vi kan bruke Stortingets talerstol til å snakke om rykter som står i avisen uten noen kilder eller noe annet knyttet til spørsmål i Forsvaret. Sånn går det ikke an å drive verken personalpolitikk eller styring. Det som er viktig for meg, det er å si at ja, det er ytringsfrihet. Og det er en ting jeg føler vi har ytringsfrihet til, så er det å komme med alternative synspunkter fra folk ansatt i Forsvaret, med utgangspunkt i hvor de står i Forsvaret og hva de ser som behov. Det som er hovedutfordringen for oss som politikere, er at vi må få en samlet anbefaling til slutt, der vi veier de ulike delene og sektorene opp mot hverandre. Det gjør forsvarssjefen og hans stab, og hærsjefen er en del av den staben. Han har gitt et militært råd som var grunnlag for langtidsplanen og de endringene som regjeringen gjorde, sa Solberg."

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Eg viser til spørsmål frå representanten Liv Signe Navarsete 31. mai til statsministeren om forsvarssjefen sin stab og landmaktutgreiinga. Statsministeren har bedt meg svare på spørsmålet.
Forsvarssjefen er min og regjeringa sin øvste fagmilitære rådgjevar. Han fekk derfor i oppdrag å utarbeida ein fagleg anbefaling om den vidare utviklinga av landmakta. Arbeidet blei gjennomførd ved at forsvarssjefen sette ned ei eiga arbeidsgruppe under militær leiing. Arbeidsgruppa bestod av representantar frå viktige og relevante fagmiljø i Forsvaret, inkludert Hæren. Ulike kompetansemiljø i Hæren var og, på oppdrag frå sjef Hæren, tungt involvert i og støtta arbeidet. I tillegg vart det jamleg halde møte med og orienteringar for sjef Hæren.
Sjef Hæren er den næraste rådgjevaren til forsvarssjefen i landmilitære spørsmål. Forsvarssjefen er difor spesielt oppteken av å lytta til synspunkta hans i spørsmål om utvikling av landmakta. Dette var og tilhøvet under landmaktutgreiinga.