Tellef Inge Mørland (A): Kan statsråden forsikre om at det ikke er inngått avtaler i det offentlig finansierte helsevesenet, tilsvarende den som i følge Aftenposten og Bergens Tidende ble forsøkt gjennomført med Oslo universitetssykehus, Ullevål, og hvilke tiltak vil statsråden iverksette for å hindre at fellesskapets helsevesen i fremtiden skal bli utsatt for lignende forsøk fra legemiddelselskaper?
Begrunnelse
Aftenposten og Bergens Tidende har 30.mai 2018 en sak med overskriften «Medisingigant la opp til å melke statens refusjonssystem». Saken handler om et legemiddelselskap som ga Oslo universitetssykehus, Ullevål tilbud på et vesentlig dyrere legemiddel, Lucentis, mot våt AMD (en øyesykdom), enn legemiddelet Avastin som man da brukte.
Rabatter på Lucentis, i kombinasjon med rabatter på andre legemidler fra det samme selskapet, ville likevel gjort til at Oslo universitetssykehus, Ullevål kom til å tjene økonomisk på denne løsningen, på tross av den vesentlig høyere prisen på Lucentis. I følge Aftenposten / Bergens Tidende ville man ved Ullevål sitte igjen med cirka fire millioner kroner, sammenlignet med fortsatt bruk av billigmedisinen. Samtidig ville legemiddelselskapet øke sine fortjenestemuligheter.
Grunnen til at dette skulle være mulig, var i følge Aftenposten / Bergens Tidende at man da ville utnyttet nøkkelen som finansierer norske sykehus maksimalt.
Gjennom en slik bruk av statens refusjonssystem, ville fellesskapet måttet finansiert en ekstraregning på 23 millioner kroner, i følge nyhetssaken.
Heldigvis satte øyelegene ved Ullevål foten ned for den foreslåtte løsningen. Slik saken er fremstilt i Aftenposten / Bergens Tidende fremstår imidlertid dette som en uakseptabel måte å forsøke å bruke fellesskapets helsevesen på.