Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1703 (2017-2018)
Innlevert: 31.05.2018
Sendt: 31.05.2018
Besvart: 05.06.2018 av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Vil statsråden ta initiativ til å se nærmere på denne problemstillingen, og vurdere tiltak som kan gi besteforeldre og andre nære slektninger bedre rettigheter i forhold til relasjon og kontakt med barna de nektes samvær med?

Begrunnelse

Per i dag har besteforeldre ingen selvstendig rett på samvær med sine barnebarn. Vi vet at familiekonflikter, uenigheter, og samlivsbrudd kan skape situasjoner der besteforeldre nektes å treffe egne barnebarn. Besteforeldre og for så vidt andre nære slektninger er slik sett prisgitt barnas foreldre. Dette er svært uheldig og trist for de barna og besteforeldre~ som har et godt og nært forhold, men som blir brutt opp grunnet konflikter mellom de voksne. I Storbritannia behandles for tiden et lovforslag som skal gi besteforeldre og andre nære slektninger rett til å treffe barna etter samlivsbrudd.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Besteforeldre har etter dagens barnelov ingen selvstendig rett til samvær med barnebarn. I forbindelse med samlivsbrudd, men også i andre tilfeller, kan det være mindre kontakt mellom besteforeldre og barnebarn enn besteforeldrene ønsker. Regjeringen la våren 2016 fram Meld. St. 24 (2015–2016) Familien – ansvar, frihet og valgmuligheter. I denne stortingsmeldingen om regjeringens familiepolitikk er også samvær mellom barnebarn og besteforeldre omtalt.
Vanskelige samlivsbrudd med vedvarende høye konflikter, kan føre til at kontakten mellom barnebarn og besteforeldre faller bort. Besteforeldres samvær med barnebarn er i dag ikke lovbeskyttet, men avhengig av foreldrenes medvirkning. Det har så langt vært lagt til grunn av lovgiver at det bør utvises varsomhet med å gi andre personer rettigheter som gjør dem til foreldrenes «konkurrenter» om barnet. Det er barnets foreldre som har rett til samvær, så langt dette er forenlig med barnets beste. Foreldrene har myndighet til å bestemme hvem barnet skal være sammen med. Eldre barn vil i større grad avgjøre dette selv.
Barneloven § 45 gir en begrenset mulighet for å fastsette samvær for andre enn foreldrene. Der den ene eller begge foreldrene til barnet er døde, kan slektninger eller andre som er nært knyttet til barnet kreve at domstolen skal fastsette om de skal ha rett til samvær med barnet, og hvilket omfang en eventuell samværsordning skal ha.
I saker om samværsrett mellom foreldrene, kan en forelder som blir nektet samvær med barnet sitt, be om at retten fastsetter samvær direkte med besteforeldrene. Samvær med besteforeldrene kan bare fastsettes på vilkår om at den som er nektet samvær ikke får møte barnet.
Regjeringen vil, i tråd med Jeløya-plattformen, oppnevne et offentlig utvalg som skal gjennomgå og modernisere barneloven, herunder vurdere betydningen av bidragssystemets utforming for likestilt foreldreskap og gjennomgå barnets rettigheter, spesielt i et internasjonalt perspektiv. Det er behov for en gjennomgang av barneloven og barns rettigheter sett i lys av blant annet utviklingen i menneskerettighetene.