Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1727 (2017-2018)
Innlevert: 01.06.2018
Sendt: 04.06.2018
Besvart: 13.06.2018 av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hvordan sørger statsråden for å forebygge og forhindre nettrelaterte overgrep?

Begrunnelse

I prop. 12 S (2016-2017) opptrappingsplan mot vold og overgrep (2017-2021) blir det beskrevet en rekke tiltak mot vold og overgrep. Kapittel 3.8 dreier seg om forebygging av nettrelaterte overgrep.
Slike planer og oppfølgingen av dem er viktige for å bekjempe det som i mange tilfeller er grove overgrep mot barn og unge. Ofrene for slike overgrep får i mange tilfeller store vansker i ettertid og kan få varige arr på sjelen.
Organisasjoner slik som Redd barna kjenner både det forebyggende og det behandlende arbeidet godt. I en rapport om Nettrelaterte overgrep og rettspraksis -overgrep som følge av kontaktetablering på internett - viser Redd barna til at de fleste bestemmelser regulerer selve overgrepet som har skjedd, ikke selve kontaktetableringen. Dette er i så fall et hull i lovbeskyttelsen for barn og unge.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Jeg takker for et viktig spørsmål fra representanten Hjemdal. Arbeidet mot nettrelaterte overgrep prioriteres høyt.
Flere departementer, under ledelse av JD, arbeider med en strategi mot internettrelaterte overgrep mot barn. Dette er en oppfølging av anmodningsvedtak nr. 605, 25. april 2017 - Innst. 247 S (2016-2017) fra Justiskomiteen om Opptrappingsplan mot vold og overgrep (2017-2021). Arbeidet involverer en rekke departementer og direktorater. Justis- og beredskapsdepartementet koordinerer arbeidet.
Norge deltar i undersøkelsen EU Kids Online 2018. Målet er å innhente kunnskap om norske barns bruk av internett, herunder risiko og trygghet for barn på nettet.
Politiet utvikler sin kapasitet og kompetanse for å møte et mer digitalisert kriminalitets- og trusselbilde. Det er under etablering et nasjonalt cyberkrimsenter ved Kripos (NC3). Senteret vil løfte politiets innsats overfor en rekke former for kriminalitet som knytter seg til IKT, herunder internettrelaterte overgrep mot barn.
Utfordringene knyttet til internettrelaterte overgrep mot barn håndteres gjennom internasjonalt arbeid på flere nivåer. Norsk politi arbeider tett med Interpol og Europol.
Norge deltar videre i det internasjonale initiativet WePROTECT Global Alliance to end Child Sexual Exploitation Online – et globalt samarbeid for å hjelpe ofre for internettrelaterte overgrep, hindre distribusjon av overgrepsmateriale, bedre politisamarbeid på tvers av landene mv.
Når det gjelder forebygging, har Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet nylig lansert den digitale ressursen "Jeg vet", som skal gi barn kunnskap om og forståelse for ulike former for vold. Seksuelle overgrep på nett omtales som et eget tema.