Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1730 (2017-2018) Innlevert: 01.06.2018 Sendt: 04.06.2018 Besvart: 12.06.2018 av helseminister Bent Høie
Marit Knutsdatter Strand (Sp): Oppland Arbeiderblad skriver 25. mai om direktør Hege Lundring og avdelingssjef Anne Kristine Fagerheim Skaug ved sykehuset i Gjøvik, som opplever at Oslo-sykehusene har flere sykepleiere og legeressurser, opptil fire ganger så mange, som ved Sykehuset Innlandet. Hvorfor det er store forskjeller i kreftomsorgen innen Helse Sør-Øst, og mener statsråden denne bemanningen er tilstrekkelig for å ivareta landets sykeste mennesker på en forsvarlig måte?
Bent Høie: I anledning spørsmålet har jeg bedt om innspill fra Helse Sør-Øst RHF, som igjen har innhentet opplysninger fra Sykehuset Innlandet HF. Når det gjelder saken i Oppland Arbeiderblad som omtaler situasjonen ved sykehuset i Gjøvik, har Sykehuset Innlandet HF opplyst til Helse Sør-Øst RHF at utsagnene som er tillagt de aktuelle lederne ved sykehuset ikke er framstilt korrekt. I saken ble lederne intervjuet om situasjonen vedrørende behandling av pasienter med blodsykdommer (hematologi) i hele Sykehuset Innlandet HF. Sykehuset Innlandet HF mener at det kan ha skjedd en sammenblanding i avisartikkelen av hvem som har uttalt hva, samt en sammenblanding av to fagområder – hematologi og onkologi. I tillegg opplyses det at lederne feilaktig har blitt tillagt en påstand om at Oslo-sykehusene har opptil fire ganger så mange leger og sykepleiere enn Sykehuset Innlandet HF. Uavhengig av innholdet i avisartikkelen så stemmer det at Sykehuset Innlandet HF har utfordringer med bemanningen innen både hematologi og onkologi, spesielt når det gjelder rekruttering av tilstrekkelig antall spesialister. Helse Sør-Øst RHF har tett dialog med Sykehuset Innlandet HF og mener at det har blitt gjort nødvendige grep for å avhjelpe bemanningssituasjonen slik at behandlingen skal være forsvarlig. Eksempler på dette er konstituering av lege i spesialisering til overlege, midlertidig økning av antall leger i spesialisering og endringer i oppgavefordelingen, der sykepleiere møter og forbereder samt administrerer medikamentell kreftbehandling under veiledning og supervisjon av spesialist. Det er etablert et godt samarbeid med Akershus universitetssykehus HF innenfor hematologi, som blant annet overtar ansvaret for behandling av pasienter tilhørende Kongsvingerregionen fra 1. september. Sykehuset Innlandet HF er også i dialog med Oslo universitetssykehus HF for å avhjelpe mangelen på spesialister innenfor hematologi. Sykehuset Innlandet HF benytter seg også av eksternt innleid personell, og i tillegg arbeides det med rekruttering. Regjeringen har gjort mye for kreftomsorgen siden 2013. Vi har for eksempel etablert 28 pakkeforløp for kreft. Disse har gitt pasientene større forutsigbarhet for at utredning og behandling skjer så raskt som nødvendig. Samtidig gjenstår det fortsatt store oppgaver, noe som innebærer at det fortsatt må jobbes med å videreutvikle kreftomsorgen. Regjeringens nye kreftstrategi Leve med Kreft ble lansert 18. april og legger grunnlaget for at norsk kreftomsorg skal bli bedre.Tilstrekkelig bemanning med riktig kompetanse er også en forutsetning for god kreftomsorg. Det skal i løpet av 2019 legges fram en ny nasjonal helse- og sykehusplan. Planen skal være regjeringens operative redskap for å realisere en bærekraftig spesialisthelsetjeneste og vil blant annet ta for seg spørsmål knyttet til kompetanse.