Arne Nævra (SV): Etter det nye sentraliseringsopplegget skal Kongsberg politistasjon nedlegge tjenesten med å utstede pass. Jeg kjenner til de generelle kriteriene som er satt for dette vedtaket og til forhandlingsresultatet om RNB som Regjeringspartiene og Krf har kommet fram til. Kongsberg er en ingeniørby med internasjonale høyteknologibedrifter som har betydelig reisevirksomhet.
Er det rom for at regjeringen kan ta individuelle, faglige vurderinger i tillegg til de matematiske, generelle når saken skal avgjøres?
Begrunnelse
I et brev fra ordføreren i Kongsberg, Kari Anne Sand, til Justisdepartementet og aktuelle stortingsrepresentanter, er det opplyst at teknologibedriftene sjøl har estimert en tilleggsutgift pr. ansatt på totalt 5000 – 7000 kroner. Når det er jobber rundt 5000 mennesker bare i Kongsberggruppen, og mange av dem er hyppig utenlandsreisende, utgjør dette en betydelig sum.
I tillegg vil nøkkelpersonell oppfatte alle slike forvanskninger i hverdagen som lite tiltrekkende, og gjør konkurransesituasjonen for en slik teknologibedrift dårligere i konkurranse med miljøer «som har alt» i sin nærhet.
Det er på denne bakgrunn det er nærliggende å stille spørsmålet om det skal gjøres individuelle vurderinger av hver enkel sak når utstedelsessteder for pass vurderes nedlagt.
At det i tillegg er slik at antall utstedelser er stort og økende, setter Kongsberg i et enda viktigere lys.
Politiførstebetjent Geir Petter Nedregård sier i Laagendalsposten 11.mai 2018: Kongsberg passkontor utsteder i overkant av 5 000 pass årlig, og med nedlagte passkontor vil det fort bli 6 500 – 7 000 pr år.