Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1744 (2017-2018)
Innlevert: 04.06.2018
Sendt: 05.06.2018
Besvart: 13.06.2018 av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Nordisk møbelindustri er blant de mest miljøbevisste i verden, og etterlyser at de offentlige anbudene stiller konkrete miljøkrav som fremmer innovasjon og åpen konkurranse med lave transaksjonskostnader. Det florer med ulike merkeordninger, som er kostbar og krevende å kvalifisere seg til. Det bør også stilles krav om sosial bærekraft, kvalitet og levetid.
Hvordan vil ministeren sikre konkurranse på like vilkår ved at det konkurreres på objektive miljøprestasjoner og ikke på ulike miljødokumentasjonsordninger?

Begrunnelse

I skriv datert 24.januar 2018 oppfordrer den nordiske møbelindustrien myndighetene om å stille krav til miljøprestasjoner i offentlige anbud. De viser til at det finnes en rekke etablerte merkeordninger som f. eks Møbelfakta, EPD, mobelfakta.no, Nordic ECO-lavel, EU ECO-label som alle anvendes bredt og har høy troverdighet. De mener det er uheldig om det offentlige stiller krav om en bestemt merkeordning, som vil bidra til monopolsituasjon, som utestenger mange møbelprodusenter som har valgt en annen merkeordning. De viser videre til at de ulike merkeordningene har ulik profil og gjennom konkurranse bidrar til å spisse kriteriene. Den nordiske møbelindustrien er opptatt av at markedet skal ha få hindre, lave transaksjonskostnader og forutsigbarhet samtidig som de ønsker velkommen strenge krav på holdbarhetsutvikling. De fremhever også at arbeidet med holdbar utvikling ikke bare handler om miljø, men også sosial ansvarlighet samt tydelige krav på høy slitestyrke med lang levetid.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Jeg vil innledningsvis bemerke at Barne- og likestillingsdepartementet har besvart NHOs henvendelse av 8. desember 2017 ved brev datert 1. februar 2018.
Stiftelsen Miljømerking i Norge er opprettet av myndighetene for å forvalte den fellesnordiske miljømerkeordningen, Svanen. Svanemerket er en ikke-kommersiell ISO 14 024 – type 1 miljømerking med tredjepartskontroll. Gjennom årenes løp har det blitt utviklet kriterier for svanemerking innenfor en rekke produkt- og tjenesteområder, rettet mot både forbrukermarkedet og det profesjonelle markedet.
Jeg er kjent med at det nye regelverket for offentlige anskaffelser, som gjør det mulig for innkjøpere å kreve et bestemt miljømerke, har skapt mye diskusjon. I følge Difi, som er fagorgan for regelverket, har dette resultert i uklarhet om hvilke miljøkrav som bør stilles og hvilken dokumentasjon som bør kreves. Difi har derfor sett behovet for en klargjøring på området, og har nylig publisert en omfattende veileder om miljøkrav og miljødokumentasjon. Veilederen tar opp hvordan miljømerker, EPDer, miljøsertifiseringer, attester mm kan brukes for å oppfylle miljøkrav og miljøkriterier. Jeg viser til denne veilederen:
https://www.anskaffelser.no/verktoy/miljokrav-og-miljodokumentasjon-veileder