Ruth Grung (A): Nordisk møbelindustri er blant de mest miljøbevisste i verden, og etterlyser at de offentlige anbudene stiller konkrete miljøkrav som fremmer innovasjon og åpen konkurranse med lave transaksjonskostnader. Det florer med ulike merkeordninger, som er kostbar og krevende å kvalifisere seg til. Det bør også stilles krav om sosial bærekraft, kvalitet og levetid.
Hvordan vil ministeren sikre konkurranse på like vilkår ved at det konkurreres på objektive miljøprestasjoner og ikke på ulike miljødokumentasjonsordninger?
Begrunnelse
I skriv datert 24.januar 2018 oppfordrer den nordiske møbelindustrien myndighetene om å stille krav til miljøprestasjoner i offentlige anbud. De viser til at det finnes en rekke etablerte merkeordninger som f. eks Møbelfakta, EPD, mobelfakta.no, Nordic ECO-lavel, EU ECO-label som alle anvendes bredt og har høy troverdighet. De mener det er uheldig om det offentlige stiller krav om en bestemt merkeordning, som vil bidra til monopolsituasjon, som utestenger mange møbelprodusenter som har valgt en annen merkeordning. De viser videre til at de ulike merkeordningene har ulik profil og gjennom konkurranse bidrar til å spisse kriteriene. Den nordiske møbelindustrien er opptatt av at markedet skal ha få hindre, lave transaksjonskostnader og forutsigbarhet samtidig som de ønsker velkommen strenge krav på holdbarhetsutvikling. De fremhever også at arbeidet med holdbar utvikling ikke bare handler om miljø, men også sosial ansvarlighet samt tydelige krav på høy slitestyrke med lang levetid.