Skriftlig spørsmål fra Heidi Greni (Sp) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1765 (2017-2018)
Innlevert: 07.06.2018
Sendt: 08.06.2018
Besvart: 15.06.2018 av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen

Heidi Greni (Sp)

Spørsmål

Heidi Greni (Sp): Direktoratet for Mineralforvaltning (DFMF)har avslått å ta ansvar for lukking av synkehull som har oppstått etter at Killingdal gruver ble nedlagt. Hullet er delvis åpent etter at midlertidig lukking på overflaten er ødelagt. DFMF mener lukking er grunneiers ansvar. Grunneier, Østsida Utmarkslag SA, var imidlertid ikke involvert i opprydningen etter stopp av drift i 1986 og kan derfor ikke pålegges dette.
Vil statsråden medvirke til at staten tar ansvar i denne saken og bidrar til sikker lukking av hull etter gruvedriften?

Begrunnelse

Killingdal gruver er en nedlagt kopper- og sinkgruve som ligger i Holtålen kommune. Den første delen av gruven ble åpnet i 1674. Fram til nedleggelsen i 1986 ble det tatt ut over 2,6 millioner tonn malm.
Østsida Utmarkslag SA står som grunneier av området rundt gruva. Grunneierlaget tok over eiendommen i forbindelse med utskifting i 1955. Da var det fremdeles drift i gruveanlegget, men utmarkslaget hadde ikke noe ansvar i oppryddingsarbeidet.
DFMF mener hullet er grunneiers ansvar og at utmarkslaget må iverksette umiddelbare sikringstiltak.
Kommunen og grunneier mener at direktoratet som har ansvar for utvinning av mineraler og godkjenner konsesjoner i Norge, ikke kan fraskrive seg alt ansvar i slik saker. Det er urimelig å påføre grunneiere eller kommunene ansvar for opprydding etter gruvedrift som de ikke har hatt interesser i.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Normalt er det tiltakshaver eller grunneier som har ansvar for å gjennomføre sikrings- og miljøtiltak. Det gjelder både for nedlagt gruvedrift og annen virksomhet. I noen tilfeller har staten likevel påtatt seg å gjennomføre sikrings- eller opprydningstiltak etter nedlagte gruver dersom det ikke er andre som kan gjennomføre tiltakene. Direktoratet for mineralforvaltnings post 30 "Sikrings- og miljøtiltak" er i budsjettet for 2018 på 7 mill. kroner og benyttes for å gjennomføre enkelte mindre sikringstiltak for farlige gruveåpninger mv.
Direktoratet for mineralforvaltning har i 2017 hatt dialog med Holtålen kommune om den konkrete saken om et potensielt farlig hull i bakken ved Killingdal gruve. Direktoratet for mineralforvaltning og kommunen har ulike vurderinger av hva som er sannsynlig årsak til hullet. Kommunen vurderer at det er mest sannsynlig er forårsaket av tidligere gruvedrift. Direktoratet for mineralforvaltning mener at det trolig er en eldre brønn, dekket med tømmer og løsmasser. Når tømmeret har råtnet, har dette avdekket brønnen. I tillegg til observasjoner på stedet viser Direktoratet for mineralforvaltning til at deres gjennomgang av gruvekart for Killingdal gruver viser at det ikke har vært aktivitet under jord i det aktuelle området.
Direktoratet for mineralforvaltning vurderer selv om det er nødvendig og aktuelt å gjennomføre tiltak etter nedlagte gruver etter en konkret vurdering i hver sak. Denne saken handler ikke om at Direktoratet for mineralforvaltning mangler midler eller fullmakter til å gjennomføre sikringstiltak, men om hullet i Holtålen stammer fra gruvedrift eller ikke.
Jeg er likevel opptatt av at vi raskt kan få til en praktisk løsning. Departementet vil derfor ta opp med Direktoratet for mineralforvaltning hvordan vi best kan bidra til å få løst saken.