Marit Knutsdatter Strand (Sp): Vi møter nye helseutforinger med en aldrende befolkning og stadig flere med kroniske sykdommer og livsstilsykdommer. Helseutfordringene blir mer sammensatte og krevende. Muskelskjelettlidelser er blant de største enkeltårsakene til sykefravær og utenforskap i den norske befolkningen.
Hva vil helse- og omsorgsministeren gjøre for å styrke utdanning og forskning i primærhelsetjenesten generelt og innen muskelskjelettlidelser spesielt?
Begrunnelse
Skal utfordringene håndteres på en bærekraftig måte, må det legges større vekt på primærhelsetjenester. Universitetet i Bergen samler helsefaglige miljøer i en helseklynge på Campus Årstadvollen, Alrek Helseklynge, for å styrke utdanning og forskning i primærhelsetjenesten. Som ledd i dette, ønsker UiB å etablere en nasjonal kiropraktorutdanning og tverrfaglige forskningsmiljøer på muskelskjelettlidelser. Klyngen skal stimulere til utdannings- og forskningsmiljøer av høy internasjonal klasse og etablere Bergen og Vestlandet som et kraftsenter på området. I sum er dette svært gode initiativer for å møte fremtidens helseutfordringer, jf. HelseOmsorg21.
HelseOmsorg 21 dokumenterer at det største misforholdet mellom sykdomsbyrde og forskning er nettopp innen muskelskjelettlidelser. I forbindelse med statsbudsjettet 2018, Innst. 11 S (2017-2018), uttalte et flertall i Helse- og omsorgskomiteen at det er stort behov for å utvide utdanningskapasiteten på muskel-skjelettområdet. Norges første helseklynge for primærhelsetjenester, Alrek Helseklynge, kan være et naturlig sted å legge en nasjonal kiropraktorutdanning og tverrfaglig forskning på muskelskjelettfeltet. I følge Bergens Tidende står UiB klar, med prosjektoppstart i 2019 og første studentopptak i 2020. Kiropraktorene har bidratt til oppbygging av et forskingsfond for å styrke forskningsaktiviteten og bygge opp et forskningsmiljø som senere kan knyttes opp mot en nasjonal utdanningsinstitusjon. En nasjonal utdanning gir norske myndigheter mulighet til å styre kapasiteten og innholdet i utdanningen, og sikre at den er forskningsbasert. Det vil også gi arenaer for samhandling med andre helsepersonellgrupper, samt styrke tverrfaglige forskningsmiljøer på muskelskjelettområdet slik at vi kan få bedre forebygging, diagnostisering og behandling av denne store pasientgruppen.