Skriftlig spørsmål fra Sverre Myrli (A) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1770 (2017-2018)
Innlevert: 07.06.2018
Sendt: 08.06.2018
Besvart: 15.06.2018 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Sverre Myrli (A)

Spørsmål

Sverre Myrli (A): Dersom et parti viderefører dagens fylkespartier (jf. struktur med 19 fylker) i en fylkeskommune som er vedtatt sammenslått, men danner felles valgliste i den nye fylkeskommunen i 2019 etter at partiet har satt opp valgliste gjennom et samarbeidsorgan/representantskap, men ikke har felles styre og ikke har etablert noe nytt, formelt partiledd for partiet i den nye, sammenslåtte fylkeskommunen, hvem kan da skrive under på listeforslaget for at det skal bli godkjent?

Begrunnelse

Angående hvem som kan stille liste ved fylkestingsvalget i 2019 skriver regjeringen i Prop. 76 L (2017–2018):

«Etter nærmare vurdering ønskjer departementet å endre denne føresegna til at listeforslaget kan skrivast under av minst to styremedlemer i lokalavdelinga med ansvar for valdistriktet lista gjeld, og i eit eige punktum halde på kravet om at underskrivarane må ha stemmerett i dette valdistriktet. Departementet meiner at reglane om listeforslag i vallova ikkje bør leggje føringar på korleis partia organiserer seg. Departementet meiner at prinsippet om lokal forankring framleis må sikrast gjennom krav om at underskrivarane må ha stemmerett i gjeldande valdistrikt. Dette inneber at det ikkje lenger vil vere eintydig kva for del av partiorganisasjonen som kan stille lister på høvesvis fylkesnivå og i stortingsdistrikt.»

I eksemplet som er nevnt i selve spørsmålet er det ikke etablert noen ny partavdeling/lokalavdeling med styre, og dermed finnes heller ingen styremedlemmer.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Lovendringen Stortinget vedtok 4. juni 2018 innebærer at partiene selv vil kunne avgjøre hvilket lokalt organisasjonsledd som er å betrakte som partiets lokalavdeling med ansvar for valgdistriktet.
Valgdistriktet ved fylkestingsvalget i 2019 er det nye sammenslåtte fylket. Hvert politisk parti kan bare stille en liste i hvert valgdistrikt.
I spørsmålets eksempel vil det opprettede samarbeidsorganet/representantskapet kunne anses som en lokalavdeling med ansvar for valgdistriktet. Hverken partiloven eller valgloven har regler for hvordan partiene skal organisere seg, og har dermed ikke bestemmelser om hva som kreves for å være et styremedlem.
Styremedlemmer fra ett av de tidligere fylkespartileddene vil kunne skrive under listeforslaget så lenge de har stemmerett i valgdistriktet. Det er heller ikke noe i veien for at styremedlemmer fra to eller flere av de tidligere fylkeslagene sammen skriver under listeforslaget, da regelverket ikke har noen begrensning for antall underskrifter.
Dersom valgmyndighetene er i tvil om hvem som har rett til å skrive under på en liste, skal de i henhold til valgloven § 6-6 fjerde ledd hente inn uttalelse fra partiets utøvende organ, jf. partiloven § 3 annet ledd bokstav b. Det er viktig å merke seg at det fremdeles er krav til at underskriverne må ha stemmerett i det aktuelle valgdistriktet (det nye sammenslåtte fylket). Dette er videreført for å sikre lokal forankring.
Departementet vil invitere de registrerte politiske partiene til et informasjonsmøte høsten 2018. Tema for møtet er endringene i valgloven og hvilke konsekvenser dette har for partiene. Departementet vil også sørge for god informasjon til valgstyrene og fylkesvalgstyrene før valget i 2019.