Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til kulturministeren

Dokument nr. 15:1785 (2017-2018)
Innlevert: 08.06.2018
Sendt: 11.06.2018
Besvart: 13.06.2018 av kulturminister Trine Skei Grande

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): De konsoliderte museene i Hordaland har satset stort og Bergen konkurrerer med Oslo som Norges kulturhovedstad. På tross av å ha de nest høyeste besøkstallene i landet, får Oslos museer seks ganger så mye i statlig tilskudd som Hordaland. Dette gir tydelig utslag i skjefordeling i støtte per innbygger, ansatt og besøkende.
Hvorfor er det så stor skjevfordeling, og vil statsråden foreta seg noe for å rette opp i skjevfordelingen og gi museene i Hordaland støtten de trenger for å satse videre?

Begrunnelse

Tall fra Kulturrådet (2017) viser at de konsoliderte museene i Hordaland har svært gode besøkstall. Hordaland har satset på museum og Bergen er nasjonal kulturby som konkurrer med Oslo om å være Norges kulturhovedstad. Samtidig får de konsoliderte museene i Hordaland svært lite statlig tilskudd i forhold til besøkstall, innbyggertall, og ansatte i museene. Det er en tydelig skeivfordeling av statlig tilskudd til museum, der Hordalands konsoliderte museer taper.
På besøkstall er Hordalands konsoliderte museer kun slått av Oslo, og hovedstadens museer har dobbelt så mange besøkende som Hordalands. På tross av dette får museene i Oslo totalt seks ganger mer i statlige tilskudd enn museene i Hordaland. Dette gir tydelig utslag i statlig støtte per besøkende. Sogn og Fjordane ligger høyest med kr. 570,- pr. besøkende. Oslo har kr. 310,- pr. besøkende, mens Hordaland har kr. 120,- pr. besøkende.
Skjevfordelingen i statlig støte blir enda tydeligere per innbygger, Oslo får kr. 790,- per innbygger, mens Hordaland får kr.170,- pr.innbygger.
På statlig støtte per ansatt ligger Hordaland lavest med kr. 227.780,- pr. årsverk. Oslo får 362.310,- pr. årsverk.
Alle tallene er hentet fra Kulturrådet og Kunnskapsdepartementet.

Trine Skei Grande (V)

Svar

Trine Skei Grande: Kulturdepartementet bevilger betydelige årlige driftstilskudd til norske museer over hele landet. I 2018 utgjør det samlede driftstilskuddet til museer i det nasjonale museumsnettverket 1,5 milliarder kroner.
Siden 1970-tallet har museumslandskapet gjennomgått store endringer. Staten har tatt et ansvar for museer i hele landet ved å legge til rette for mer profesjonelle institusjoner med bredere kompetanse og sterkere faglige miljøer. Etter tusenårsskiftet har staten initiert og gjennomført en museumsreform og derigjennom iverksatt en rekke konsolideringsprosesser. Museumshistorikken er nokså ulik i ulike byer, regioner og fylker. Det er alt i alt en rekke ulike faktorer som ligger til grunn for de samlede offentlige tilskuddene til museer, og hvordan disse utgiftene er fordelt mellom forvaltningsnivåene.
Ettersom det dreier seg om institusjoner av ulik kategori og størrelse, er det ikke naturlig å snakke om "skjevfordeling" av statlig tilskudd til museer i Oslo og Hordaland. I Oslo har vi museer som ble etablert med et tydelig nasjonalt mandat – Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Norsk Folkemuseum og Norsk Teknisk Museum. Disse museene får sitt offentlige tilskudd i sin helhet fra staten, hvilket øker andel av statlig tilskudd i Oslo i forhold til resten av landet. I tillegg står Nasjonalmuseets tilskudd for 60 % av Kulturdepartementets tilskudd til museene i Oslo. Dette museet står i en særstilling med et samfunnsoppdrag for nasjonen Norge – både i Norge og vis-à-vis sentrale kunstarenaer i andre land.
De senere årene har Kulturdepartementet styrket museer i hele landet. I perioden 2009-2018 har Kulturdepartementets samlede driftstilskudd til museer økt fra 980,6 mill. kroner til
1,514 milliarder. Dette er en økning på 54 % som har kommet en lang rekke museer til gode.
I Hordaland har det samlede statlige tilskuddet til museer økt fra 56,8 mill. kroner til
90,1 mill. kroner, dvs. med 59 %, i perioden 2009-2018. På institusjonsnivå har økningen for de tre største museene i Hordaland vært følgende i samme perioden: statlig tilskudd til KODE Kunstmuseer og komponisthjem har økt med 81 % (fra 14,3 til 25,8 mill. kroner), statlig tilskudd til Bymuseet i Bergen har økt med 59 % (fra 11,3 til 18 mill. kroner), statlig tilskudd til Hardanger og Voss museum har økt med 37 % (fra 7,8 til 10,7 mill. kroner).
Museene i Hordaland ble også tilført midler som en del av regjeringens sysselsettingspakke i 2016 og 2017 til vedlikehold av kulturhistoriske bygninger. I 2016 utgjorde dette tilskuddet til sammen 40 mill. kroner og kom 8 museer i Hordaland til gode. I 2017 fikk også Hardanger og Voss museum midler fra regjeringens tiltakspakke for sysselsetting på 5 mill. kroner.
Kulturdepartementet bevilger også investeringsmidler til kulturinstitusjoner over kap. 322, post 70 Nasjonale kulturbygg. Gjennom ordningen har Bymuseet i Bergen fått investeringsmidler på til sammen 37,1 mill. kroner til visningssenter i Gamle Bergen og basisutstilling ved Bryggens Museum. KODE Kunstmuseer og komponisthjem har fått tilskudd på til sammen 41 mill. kroner til ombygging av KODE1 og ny elektrisk passasjerbåt til Lysøen.
Det kan foreligge gode faglige argumenter for å styrke ytterligere en rekke museer i hele landet. Dette er imidlertid budsjettspørsmål som vi må behandle og ta stilling til i den ordinære budsjettprosessen.