Else-May Norderhus (A): Prosessen med å få tillatelse til å starte opp en ny skole er preget av forhandlinger på Stortinget og ikke av fastlagte kriterier for valg, satt av departementet, derfor vil jeg spørre om statsråden nå kan og vil innføre kriterier som kan bidra til at beslutningen om hvilke skoler som får tillatelse til oppstart kan bli mer tydelig og forutsigbar, og kan statsråden redegjøre for hvilken rolle folkehøgskolene skal ha i en helhetlig skolestruktur framover?
Begrunnelse
De siste årene har antall ungdom som søker seg til folkehøgskolene økt jevnt, og i dag velger hele 11 % (Kilde 1) av norske ungdommer et år på folkehøgskole. Fordelingen mellom jenter og gutter er om lag 50/50, og av de 80 skolene vi har i drift i dag har mange av disse ikke plass til alle som søker seg til dem. I følge Folkehøgskolene.no var faktisk skolene i gjennomsnitt 107 % fulle i forrige skoleår!
Det er altså god grunn til å berømme våre folkehøgskoler for arbeidet de gjør. Og det er mange nye skoler som ønsker å starte opp. Dette året er det hele 10 skoler som søker om oppstart, hvorav flere av disse har søkt hvert år i mange år nå. I løpet av de siste 27 årene har kun et fåtall skoler fått tillatelse til oppstart – ingen etter innstilling fra departementet. Tillatelsen er kommet etter forhandlinger på Stortinget, sist i budsjettforliket før jul 2017.