Marit Arnstad (Sp): Statnett skal i slutten av juni behandle en ny tariffmodell som skal gjelde fra 2019. I modellen som har vært på høring, har Statnett foreslått tariffendringer som gjør at forbrukere og næringsliv i kraftproduserende regioner får betydelig økte nettariffer, mens hovedstadsregionen kommer gunstigere ut.
Vil statsråden sikre at det blir gjennomført en analyse av Statnetts nye modell og dens konsekvenser for de enkelte regionene før modellen blir endelig fastlagt og innført?
Begrunnelse
En av de prinsipielt viktige diskusjonene knyttet til nettariffer i sentralnettet, er om regioner som stiller ressurser til rådighet for storsamfunnet skal ha noe igjen for dette. I lang tid har prinsippet vært at regioner/områder med kraftproduksjon skal ha en slik ordning, og det har vært solide og gode nettfaglige begrunnelser for at det bør være slik. Dette prinsippet reguleres gjennom den såkalte korreksjonsfaktoren (k-faktoren). I høringsutkastet til Statnett fra januar i år er forslaget å fjerne denne korreksjonen, og konsekvensen av det blir ganske enkelt å legge flere utgifter på områder med kraftproduksjon, og tilsvarende lettelser til områder med liten eller ingen kraftproduksjon. Adresseavisen hadde 8. juni et oppslag om at Trønderenergi frykter Statnetts nye tariffsystem. Her står det at Trønderenergi mener den nye modellen «er urettferdig og regionfiendtlig» ved at det «legges opp til en forflytning av kostnader mellom regionene som er ganske formidabel».
Mens trønderske strømbrukere kommer veldig dårlig ut, kommer hovedstadsområdet veldig godt ut. Bekymringsmeldinger kommer fra både nettselskaper og kraftkrevende industri, som også vil bli rammet hardt. Det kan ligge an til at Trøndelag i det nye systemet vil kunne måtte betale 100–115 millioner kroner mer i året til driften av sentralnettet, mens hovedstadsområdet ligger an til å få reduserte kostnader. Andre regioner som vil tape på det nye systemet, er trolig Agder, Hedmark, Oppland, Hordaland, Sogn og Fjordane og deler av Nord-Norge.