Skriftlig spørsmål fra Emilie Mehl (Sp) til finansministeren

Dokument nr. 15:1797 (2017-2018)
Innlevert: 11.06.2018
Sendt: 12.06.2018
Rette vedkommende: Justis-, beredskaps- og innvandringsministeren
Besvart: 15.06.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Emilie Mehl (Sp)

Spørsmål

Emilie Mehl (Sp): Kan kreditor ta pant i kryptovaluta, og kan man i så tilfelle begjære urealisert verdi for tvangssolgt?

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Det er noe uklart om spørsmålet gjelder adgangen til å stifte avtalepant eller til å ta utleggspant i kryptovaluta. Jeg omtaler derfor begge panteformene. Jeg forstår at innehav av kryptovaluta er en posisjon i visse datasystemer som innebærer at innehaveren kan disponere over en virtuell beholdning av valutaen på lignende måte som en kan disponere over innestående på en ordinær betalingskonto. Innehavet av kryptovaluta er da et formuesgode.
Det kan i utgangspunktet etableres utleggspant i kryptovaluta, jf. tvangsfullbyrdelsesloven § 7-1 annet ledd og dekningsloven § 2-2. Jeg går ikke nærmere inn på vilkårene i disse bestemmelsene, men viser til at etablering av utleggspant i kryptovaluta i praksis vil kunne reise rettslige spørsmål som hittil er uavklarte. Dersom namsmannen i det hele tatt er klar over at skyldneren har en beholdning av kryptovaluta, kan den uavklarte rettstilstanden tilsi at det primært bør søkes dekning i andre utleggsobjekter. For internasjonale kryptovalutasystemer vil det også kunne oppstå jurisdiksjons- og lovvalgsspørsmål.
Ved avtalepant er utgangspunktet annerledes. Panteloven § 1-2 annet ledd fastslår at «[v]ed avtale kan panterett bare stiftes rettsgyldig hvor dette er hjemlet i denne lov eller i annen lovbestemmelse.» Om panteloven åpner for pantsettelse av beholdninger av kryptovaluta, vil kunne avhenge av hvordan systemet kryptovalutaen inngår i er innrettet. Jeg går ikke nærmere inn på dette og eventuelle problemer som kan oppstå for en kreditor som skal gå til tvangsdekning.