Olaug Vervik Bollestad (KrF): Revmatikere og andre har tidligere hatt stor medisinsk nytte av en periode med mer intensiv fysioterapibehandling kombinert med varme, aktivitet og sosialt samvær i varmere strøk enn Norge. Helfos praksisendring kan bidra til at færre får mulighet til denne type behandling.
Mener regjeringen at dette er en ønsket utvikling, må Helfos hjemler eller regelverket eventuelt endres for å hindre at færre får mulighet til å motta slik behandling, og mener regjeringen at innføringen av praksisendringen har vært forsvarlig?
Begrunnelse
I løpet av høsten 2017 endret Helfo praksis når det gjelder hva som gis refusjon for av fysioterapibehandling mottatt i et annet EØS-land. Revmatikere og andre har tidligere kunnet gjennomføre lengre opphold i varme strøk med intensive runder med behandling og få deler av disse kostnadene dekket. Helfo har sett behov for å innføre innstramming av sin praksis og mener de ikke har hjemmel til å utbetale dekning av større helseutgifter enn tilsvarende det en bruker får dekket av det offentlige for tilsvarende helsetjeneste i Norge. Behandlingsbehovet skal vurderes individuelt og gjøres i henhold til medisinske grunner. Mange har fram til nå hatt stor medisinsk nytte av en periode med mer intensiv fysioterapibehandling kombinert med varme, aktivitet og sosialt samvær i varmere strøk enn Norge. Helfos praksisendring kan bidra til at færre får mulighet til denne type behandling. Praksisendringen har satt mange brukere i økonomisk klemme. Flere har først blitt oppmerksomme på praksisendringen i avslagsbrevene. Brukere som reiste høsten 2017 var ikke klar over at de ikke skulle fått deler av sine utgifter refundert slik praksis har vært før. Flere mener innføringen av praksisendringen er kritikkverdig fordi all kjent kommunikasjon om omleggingen har skjedd i ettertid, etter at flere brukere har gjennomført sitt utenlandsopphold, og den har ikke vært varslet. Det bør vurderes om ikke søknader fra senhøsten 2017 og frem til i dag bør gjennomgås på ny og behandles i henhold til gammel praksis.
Brukere melder videre at det er uklart hvilke kriterier Helfo legger til grunn i sine vurderinger når refusjonssøknader mottas. Det oppleves uforutsigbart for den enkelte, og vanskelig å vurdere hvorvidt en skal gjennomføre en reise eller ikke, fordi Helfos kommunikasjon om hva de nå dekker eller ikke, framstår uklar for mange.