Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1824 (2017-2018)
Innlevert: 13.06.2018
Sendt: 14.06.2018
Besvart: 21.06.2018 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): I en merknad til statsbudsjettet 2018 ber et flertall i Stortingets Utenriks- og forsvarskomite Utenriksdepartementet om å vurdere en videreføring av pilotordningen Students at Risk i tre nye år før en ny evaluering gjennomføres.
Hvordan vil statsråden og Utenriksdepartementet følge opp Stortingets flertallsmerknad til Statsbudsjettet 2018 vedrørende pilotordningen Students at Risk?

Begrunnelse

Det siste året har Scholars at Risk dokumentert 257 angrep i 35 land mot forskere, studenter, ansatte og utdanningsinstitusjoner. Global Coalition to Protect Education From Attack (GCPEA)s nylige rapport Education Under Attack 2018 viser at studenter og akademikere har blitt angrepet i 52 land mellom 2013-2017.
Stortinget har ennå ikke fått svar fra Regjeringen angående ordningens fremtid.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Studenter står ofte i spissen i kampen for menneskerettighetene og demokrati, og er derfor i mange land under press fra myndighetene. Dette var bakgrunnen for at Utenriksdepartementet høsten 2013 besluttet å bidra til finansieringen av Students at Risk, initiert av SAIH og NSU og støttet av 12 norske læresteder for høyere utdanning. Students at Risk var en prøveordning på tre år. 2016 var det siste. Etter tre år hadde få sluttført utdanningen i Norge, og ingen hadde vendt hjem. Etter en intern gjennomgang hos forvalteren, Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU), fant Utenriksdepartementet at det var grunnlag for å finansiere et fjerde opptak utover avtaleperioden. Det var derimot ikke grunnlag for å gjøre ordningen permanent. Med det fjerde opptaket håpet vi at flere av studentene ville ta eksamen, og dra tilbake til hjemlandet for å arbeide for demokrati og menneskerettigheter. Dessverre har ikke situasjonen endret seg vesentlig med det fjerde opptaket. Hittil har kun to kandidater reist hjem etter å ha fullført sin utdanning i Norge. Departementet har derfor på det nåværende tidspunkt ikke forutsetning for å vurdere hvor god Students at Risk-ordningen er som mekanisme for støtte til menneskerettighetsforsvarere. Som oppfølging av Utenriks- og forsvarskomiteens merknad har Utenriksdepartementet holdt regelmessige møter om ordningen med SAIH, deltatt på SIUs faste vårkonferanse for kandidatene og har tett dialog med SIU. Under siste samrådsmøte 4. juni la SIU fram et notat om mulig forlengelse av Students at Risk-ordningen. Utenriksdepartementet behandler fortsatt saken, og har ikke konkludert.