Skriftlig spørsmål fra Willfred Nordlund (Sp) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1838 (2017-2018)
Innlevert: 15.06.2018
Sendt: 15.06.2018
Besvart: 22.06.2018 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Willfred Nordlund (Sp)

Spørsmål

Willfred Nordlund (Sp): Står forsvarsministeren fast på at 2. Bataljon (Bn2) som mobiliseringsbataljon vil være fullt ut mobilisert innen 48 timer, og hvor raskt vil Bn2 som mobiliseringsbataljon kunne være klar til å gå i kamphandlinger?

Begrunnelse

Bn2 er foreslått omgjort til en mobiliseringsbataljon. Forsvarsministeren har uttalt at Bn2 skal være mobilisert i løpet av 48 timer. Et system hvor Bn2 skal være mobiliseringsbataljon fordrer at Forsvaret stiller strenge krav til mobiliseringsplikt for de som skal utgjøre personellet i Bn2 slik jeg ser det. I et scenario hvor en konflikt bygges langsomt opp til ett nivå hvor mobilisering synes nært forestående, så kan personellet forhåndsvarsles og slik sett gi en mobilisering relativt god oppmøteprosent. Særlig innenfor de nevnte 48 timer som forsvarsministeren anser som forsvarlig. I et mer akutt behov for mobilisering vil oppmøteprosenten sannsynligvis være lavere, innen de nevnte 48 timer. Foruten mobiliseringen av personellet, så skal jo generelt utstyr klargjøres, funksjonstest gjennomføres, og nødvendige forsyninger som for eksempel ammunisjon gjøres klart til kjøretøy og til den enkelte mann. Mannskapene skal dessuten gjenoppfriske sine kunnskaper, samordne seg som tropps-, kompani- og bataljon-enheter, skyte inn våpen, forberede seg på gitt oppdrag, supplere med manglende personell (særlig kritisk personell) og koordinere seg med resten av Brigaden i Nord - Norge (Brig N). Det best tenkelige scenarioet i forhold til rask mobilisering og kortest mulig tid før enheten er kampklar, er at alt nødvendig utstyr er lagret på ett sted (inkl. ammo, våpen, personlig utstyr, lags-, tropps-, og kompaniutstyr), med tilgjengelige områder/fasiliteter for å etablere leir og for å øve i. Det må antas at forsvarsministeren vil sørge for dette.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 15. juni 2018 med spørsmål fra stortings-representant Willfred Nordlund om 2. bataljon som mobiliseringsbataljon.
Et av de viktigste funnene fra landmaktutredningen var behovet for å øke den operative tilgjengeligheten til Hærens avdelinger. Som et ledd i dette, må førstegangstjenesten også utvikles for å møte kravet til reaksjonsevne. I dag gjennomføres grunnleggende soldatutdanning i de operative avdelingene med hovedsakelig ett hovedinnrykk i året. Ordningen som den er i dag, er ikke god nok. Konsekvensen er at operative avdelinger som baseres på vernepliktige soldater først vil nå et tilstrekkelig erfaringsnivå etter seks til ni måneder. Et annet funn var at kompetansekravene til de vernepliktige soldatene har utviklet seg. Moderne og avanserte våpensystemer medfører at utdanningen blir lengre og mer kompleks. Med tolv måneders førstegangstjeneste får Hæren i enkelte tilfeller liten operativ nytteeffekt før soldaten dimitterer. Regjeringen gjør derfor flere endringer som øker reaksjonsevnen til Hærens avdelinger. For det første skilles rekrutt- og fagutdanningen fra de operative avdelingene i brigaden. Det medfører at når soldatene ankommer de operative avdelingene, vil de allerede ha et grunnleggende kompetansenivå. Disse avdelingene vil da kunne bruke mer tid på avansert trening og annen operativ virksomhet. For det andre vil de vernepliktige bli fordelt over flere innrykk i året. Den enkelte tropp og lag får da både erfarne og nye soldater, i motsetning til i dag der alle soldatene er fra samme kontingent og med liten erfaring i perioden etter innrykk.
Videre vil regjeringen innføre differensiert lengde på førstegangstjenesten i Hæren, der de mest kompetansekrevende stillingene får 16 måneders førstegangstjeneste. Det vil si at de fleste operative avdelingene i Hæren får soldater med et langt høyere erfaringsnivå når de dimitterer enn i dag. Deretter innføres årlig trening for vernepliktig, mobiliseringsdisponert personell. For 2. bataljon innebærer det at soldater med 16. måneders førstegangstjeneste øver hvert år etter dimittering, innenfor rammene av dagens tjenesteplikt. 2. bataljon vil i det daglige være bemannet med nøkkelpersonell som forvalter avdelingens materiell og mobiliseringsreserver, samt planlegger årlig trening. Dette gjør at soldatene ved behov kan kalles inn på kort varsel. Disse tiltakene vil til sammen gjøre at 2. bataljon kan ha en høy reaksjonsevne gjennom hele året og være klar i løpet av få dager.