Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1852 (2017-2018)
Innlevert: 15.06.2018
Sendt: 18.06.2018
Besvart: 22.06.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Rapporten «Evaluering av norsk skogvern i 2016» slår fast at vern må prioriteres i andre fylker enn Nordland, og skognæringen trenger virke for å holde sysselsetting og produksjon oppe.
Vil statsråden lytte til rapporten og næringen og frastå fra mer vern av skog i Nordland?

Begrunnelse

Nordland fylke har tatt på seg et stort ansvar for skogvern i Norge og er det fylket som har absolutt størst omfang av vern. Det er nå sterk bekymring for bedrifter som er avhengig av skogvirke i sin produksjon, dersom nye forslag til skogvern blir gjennomført.
Eksempelvis vil den eneste store trevareprodusenten i Nordland, Arbor i Hattfjelldal komme i en enda vanskeligere situasjon enn den er i dag. Allerede er det gjennomført skogvern i området og store arealer nå er båndlagt i forbindelse med avklaringer om framtidig skogvern. Historisk sett har en av Arbors konkurransefordeler vært nærheten til råstoff som skog og vannkraft. Storsamfunnet har gjort omfattende inngrep i Arbors konkurransesituasjon ved at bedriften nå må hente råstoff lengre og lengre fra bedriften. Avstanden for frakt av skogsvirke har økt gjennomsnittlig fra ca. 70 km til ca. 150 km.
Verneandelen på statens grunn i Vefsn, Grane og Hattfjelldal er nå på ca. 30 %. Landsgjennomsnittet er på 3,3 %. For hele Nordland er verneandelen 7,2 %. Vern gjennomført etter 2016 kommer i tillegg. Stortinget har vedtatt et mål på 10 % for hele landet. Allerede nå har Saltdal kommune en verneandel av produktiv skog på 12 prosent. I tillegg kommer 2-3 prosent vernet gjennom miljøregistrering i skogbruket. Likevel foreslås det mer skogsvern også her.
Fra Allskog har det nå kommet melding om at de må redusere avvirkningen allerede i år med 18 000 m3 og bedriften får ikke det virket som kontraktene omfatter. Allskog har monopol på avvirkning og omsetning av virke på Helgeland da Statskog har overlatt dette til Allskog. Meldingen fra Allskog tyder på en reduksjon i avvirkningen på 25 000 m3 for 2018. Dette utgjør alene 60 % av alt rundvirke som kjøpes inn til Arbor
I forslaget til nye områder som Miljødirektoratet skal utrede for skogvern kan man se at det totalt utgjør 128 000 daa for hele landet. Av dette ligger 99 000 daa i Nordland. Det er noe vanskelig å få oversikt over hvor mye dette utgjør i avvirkningsvolum, men sammen med tidligere gjennomført vern vil det slå hardt ut for treforbrukende industri lokalt og regionalt.
I rapporten «Evaluering av norsk skogvern i 2016» påpekes det helt tydelig at «Nordland har nå så høy vernedekning at nytt vern må prioriteres mer systematisk enn i andre fylker.» Med den betydelige forholdsmessige forskjellen det er på forslaget til nye områder for skogvern, 128 000 daa for landet, herav 99 000 daa for Nordland, er det god grunn til å anta at utredningen ikke har tatt med seg dette kriteriet.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Stortinget vedtok 23. mai 2016 et mål om vern av 10 prosent av skogarealet. Dette målet gjelder på nasjonalt nivå, ikke på fylkesnivå eller på regionalt nivå.
Stortinget har også gjort følgende vedtak 3. desember 2015, vedtak nr. 100:

"Stortinget ber regjeringen sørge for en gjennomgang av Statskog SFs ordinære skogeiendommer for verneverdig skog, og legge til rette for at verneverdig skog i deres eie kan vernes etter naturmangfoldloven."

Klima- og miljødepartementet ba i brev 9. mai 2016 Miljødirektoratet følge opp Stortingets anmodningsvedtak av 3. desember 2015, med utgangspunkt i samarbeidet med Statskog SF om skogvern. Miljødirektoratet har fulgt opp med nye kartlegginger på Statskogs arealer.
I 2017 ble det kartlagt om lag 214 km2 eid av Statskog, fra Trøndelag og sørover. Det har vært gjennomført dialog og møte med Statskog SF om hvilke områder i Nordland som skal kartlegges, og i 2018 kartlegges ca. 84 km2 i fylket. Arealet er fordelt på 35 områder, hvor fire områder ligger nord for Saltfjellet og de øvrige ligger sør for Saltfjellet.
Formålet med kartleggingen er å avklare hvilke naturverdier som er på de kartlagte arealene. I tillegg vil det bli klarlagt bl.a. hvor stor del av arealet som er produktiv og uproduktiv skog. Rapportering av områder uten verneverdi i Nordland har frist 1. november 2018. Disse områdene tas ut av videre prosess og forvaltes av Statskog i tråd med skogbruksloven. For øvrige områder er fristen for endelig rapportering av den naturfaglige kartleggingen i mai 2019. Når sluttrapporten fra kartleggingen foreligger vil det bli vurdert hvilke områder som skal utredes for vern. Også her vil arealer som ikke er aktuelle for vern tas ut av videre prosess og bli forvaltet av Statskog i tråd med skogbruksloven.
For arealer som er aktuelle for vern meldes det oppstart av verneprosess i tråd med gjeldende regelverk. Gjennom blant annet høring klarlegges alle berørte interesser. Forholdet til andre interesser, eksempelvis skogbruk og skogindustri, skal vurderes og hensyntas i saksbehandlingen i tråd med kravene i naturmangfoldloven § 14 og utredningsinstruksen. Eventuelt vernevedtak fattes ved kongelig resolusjon. Før det fattes endelig vernevedtak vil regjeringen foreta en helhetlig vurdering av skogverninteressene og andre viktige samfunnsinteresser som berøres i saken.
Rapporten "Evaluering av norsk skogvern 2016" (NINA-rapport 1352), som representanten Mossleth viser til, er et viktig faglig grunnlag for skogvernarbeidet. I rapporten oppgis et verneomfang i fylket på 7,2 prosent av skogen og 3,8 % av det produktive skogarealet, og det anbefales følgende prioritering av nytt skogvern i fylket: "Selv om mye skog alt er vernet i Nordland, trengs ytterligere vern for å sikre betydelige naturverdier utenfor dagens verneområder. I dag er det kartlagt 131 km2 A- eller B-lokaliteter over 10 daa, og disse kan bli kjerner i nye mulige verneområder. Nordland har nå så høy vernedekning at nytt vern må prioriteres mer systematisk enn i flere andre fylker. Nytt skogvern bør innrettes for å dekke vesentlige mangler der fylket har særlig potensial for å dekke viktige nasjonale naturverdier." Videre lister rapporten opp slike skogtyper som bør prioriteres i skogvernet i fylket.
I Nordland er det nå en kartleggingsfase for å klarlegge om skogarealer eid av Statskog SF har viktige verneverdier eller ikke. Det er ikke startet en verneprosess, dette er først aktuelt i 2019 og da for skog som har viktige verneverdier.
I oppfølgingen av Stortingets vedtak om vern av 10 prosent av skogarealet, og vedtaket om gjennomgang av Statskog SFs ordinære skogeiendommer med sikte på vern, vil det bli gjort grundige vurderinger av andre berørte interesser. Hensynet til andre interesser, som eksempelvis skogindustri, vil bli avveid i tråd med naturmangfoldloven § 14.