Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1863 (2017-2018)
Innlevert: 18.06.2018
Sendt: 18.06.2018
Besvart: 26.06.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Hva gjør statsråden for å sikre at Miljødirektoratets database for registrering av forurensete lokaliteter blir fullstendig og alle deponier tatt med, samt hvor store mangler har basen i dag?

Begrunnelse

Denne databasen er avgjørende for at kommunene skal ha oversikt over hvor det har vært deponier slik at de ikke tillater bygging der.
Det har den siste tiden vært flere oppslag i media hvor farene ved boligbygging på tidligere deponi områder har kommet fram. For at kommunene skal kunne unngå å bygge boliger på tidligere deponi områder er det helt avgjørende at de vet om dem. Derfor lurer jeg på hvordan kartleggingsarbeidet går.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Informasjonen i Miljødirektoratets database "Grunnforurensning" er i stor grad innhentet gjennom bransjekartlegginger og registrering av enkeltsaker forurensningsmyndigheten får kjennskap til. Det er myndigheten for den enkelte lokalitet som står for registreringen. Forurensningsmyndigheten kan være Miljødirektoratet, Fylkesmannen eller kommunen, avhengig av sakens karakter.
Det er i dag registrert ca. 2100 deponier i Grunnforurensning, inkludert både kommunale og andre typer deponier. Disse er i hovedsak registrert etter en kartlegging av avfallsfyllinger og industritomter med deponier gjennomført på 80-90-tallet. Siden år 2000 det registrert ca. 50 kommunale deponier og ca. 270 øvrige deponier. Registeringen etter år 2000 skyldes i stor grad at det har vært praksis at deponier ikke registreres før deponiet avsluttes.
Grunnforurensning omfatter ikke bare deponier, men også mange andre typer forurensede lokaliteter. Miljødirektoratet har gjennomført bransjekartlegginger av blant annet deponier, skipsverft, galvano-bedrifter, brannøvingsfelt og gartnerier, men det er nok fortsatt lokaliteter vi ikke kjenner til. Miljømyndighetene vil derfor fortsette det nasjonale kartleggingsarbeidet for flere bransjer, som for eksempel bensinstasjoner, småbåthavner og sivile skytebaner. Kvalitetssikring av Grunnforurensning er en spesifisert oppgave i tildelingsbrevet til Fylkesmannen i 2018. Miljødirektoratet jobber også aktiv i samarbeid med Fylkesmannen med å øke bevisstheten og bruk av databasen hos kommunene, ved blant annet å arrangere kurs rettet spesielt mot kommunale saksbehandlere.