Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1869 (2017-2018)
Innlevert: 18.06.2018
Sendt: 18.06.2018
Besvart: 28.06.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Hvor mange byggeplasser i statlig regi var fossilfrie i 2017?

Begrunnelse

Anleggsbransjen står for 570 000 tonn C02-utslipp i Norge, det vil si omtrent en prosent av CO2-utslippene nasjonalt, viser tall fra miljøstiftelsen Zero fra 2015.
Hvis alt anleggsarbeid i Norge var fossilfritt ville det bety tydelige kutt i C02-utslippene. Etter at Oslo kommune fikk landets første fossilfrie anleggsplass i byggingen av Lambertseter flerbrukshall har de innført fossilfrie anleggsplasser i store deler av virksomheten sin. I byrådets årsberetning står det at kommunen nå har over 25 fossilfrie byggeplasser. Staten er en mye større aktør enn Oslo kommune og kan her bidra til et grønt skifte i byggenæringen, hvis man er like framoverlente som Oslos byråd. Det skorter det tilsynelatende på.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Dette er et område i rask utvikling, også fra statens side. I vår satt Statnett og Veidekke eksempelvis i gang Norges aller første fossilfrie tunnel- og anleggsarbeid, med fornying av strømkabler mellom Smestad og Sogn transformatorstasjoner i Oslo. Her er alle anleggsmaskiner, lastebiler og biler på strøm eller fornybart avansert biodrivstoff. I dette prosjektet kuttes utslippene med hele 78 prosent. Slike pilotprosjekter kutter ikke bare utslipp, men bidrar også til grønn nærings- og teknologiutvikling.
Fra regjeringens side er det ellers flere initiativ og pågående prosesser for fossilfrie bygge- og anleggsplasser.
I klimastrategimeldingen (Meld. St. 41 (2016-2017) varsles det at "regjeringen vil i løpet av 2017 utrede muligheten for reduksjon av bruk av mineralolje til oppvarming og bygningstørking ved bygge- og anleggsplasser". På oppdrag fra KLD har Miljødirektoratet kartlagt og vurdert bruken av fossil olje til oppvarming og byggtørk på bygge- og anleggsplasser, og sett på alternative løsninger. I arbeidet har Miljødirektoratet hatt tett kontakt med relevante myndigheter og næringslivet, gjennom bransjemøte og innspillsrunder. Miljødirektoratets rapport viser at det teknisk og økonomisk sett finnes gode alternativer til fossil byggtørk – for eksempel fjernvarme, elektrisk vannbåren varme og biovarme. Samtidig viser utredningen at det kreves mer kunnskap, bedre planlegging og strengere krav fra byggeier og byggherre om vi skal få til en større omstilling til fornybare løsninger i byggebransjen. Et viktig initiativ fra bransjen selv, er i denne sammenheng en ny veileder for fossil- og utslippsfrie byggeplasser som DNV- GL nylig har utarbeidet på oppdrag fra en rekke aktører fra energi- og byggebransjen. Erfaringer fra Oslo kommunes fossilfrie byggeplasser har vært viktig i dette arbeidet. Enova har også vært med i prosessen med å utforme denne veilederen. Erfaringene som er opparbeidet gjennom denne veilederen og det arbeidet som skjer i bransjen og kommunene, er nyttige og relevante også for statlig sektor.
Jeg vil nå se på tiltak og virkemidler for å redusere bruken av mineralolje til byggtørk og oppvarming, og få til en omlegging til fossilfrie – og utslippsfrie anleggsplasser i staten. Regjeringen har foreslått et forbud mot bruk av fossil mineralolje til oppvarming av midlertidige bygg (anleggsbrakker, midlertidige lagerbygg og lignende). Forslaget har vært på høring, sammen med et forslag til forbud mot bruk av mineralolje til oppvarming av driftsbygninger i landbruket. Dette er nå til vurdering som en del av det generelle oljefyrforbudet.
En betydelig andel av utslippene fra bygge- og anleggsvirksomheten kommer fra anleggsmaskiner og transport. I NTP 2018– 2029 varslet regjeringen at Samferdselsdepartementet vil utarbeide en handlingsplan for fossilfrie byggeplasser/anleggsplasser innen transportsektoren, sammen med underliggende etater og virksomheter, som oppfølging av Stortingets anmodningsvedtak nr. 108. pkt. 16 (2016-2017). Transportetatene, Avinor AS og Nye Veier AS har nylig laget et kunnskapsgrunnlag som er et innspill til handlingsplanen.
Enova er et viktig virkemiddel for å fremme nullutslippsløsninger, og bygg- og anleggssektoren er et viktig område for Enova. Gjennom Enova gir regjeringen blant annet støtte til innkjøp av hydrogenkjøretøy og elektriske lastebiler og anleggsmaskiner.
Arbeidet med å redusere utslipp fra bygge- og anleggsvirksomhet må skje i samarbeid mellom offentlige og private aktører. Utviklingen på området er positiv, og i Oslo kommune er det nå over 25 fossilfrie byggeplasser. Jeg er glad for å se det sterke initiativet som finnes i næringslivet og blant lokale myndigheter for å fremme og etterspørre grønne løsninger på byggeplassene. Byggenæringen er landets største fastlandsnæring etter olje og gass. Å redusere utslippene fra bygge- og anleggsaktivitet er viktig for å nå klimamålene. Dette betyr at vi må ta i bruk fornybare løsninger for å redusere utslipp fra oppvarming, byggtørk, anleggsmaskiner og transport på bygge- og anleggsplassene. Vi må også utvikle og ta i bruk mer miljøvennlige byggematerialer, og øke gjenvinningen av materialer og avfall fra konstruksjon og riving. Som en stor byggherre og innkjøper har staten stor påvirkningskraft. Offentlige anskaffelser som fremmer innovasjon og grønne løsninger er et viktig virkemiddel, som denne regjeringen vil ta i bruk. Gjennom Nasjonalt program for leverandørutvikling samarbeider staten, kommunene og næringslivet om å få til et "innovasjonsløft" i ulike bransjer, også i bygge- og anleggsbransjen og på byggeplassene.