Skriftlig spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1877 (2017-2018)
Innlevert: 19.06.2018
Sendt: 20.06.2018
Besvart: 28.06.2018 av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Spørsmål

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Næringsministeren sa i sin tale på Eierskapskonferansen 12. juni 2018 at han "tar signalet" fra bedriftsledere om at staten har en eieroppfølging som handler for mye om politiske spørsmål og for lite om verdiskaping "på alvor".
Hvordan stiller statsråden seg da til Riksrevisjonens kritikk av det statlige eierskapet som hovedsakelig fokusert på selskapenes finansielle resultater og lite tydelige forventninger til sektorpolitiske mål?

Begrunnelse

I sin tale til Eierskapskonferansen 12. juni 2018 sa næringsministeren følgende:

"I topplederundersøkelsen 2017 utført av Zynk, hvor om lag halvparten av deltagerne er ledere i selskaper med statlig eierandel, mener de spurte at statens eieroppfølging handler for lite om verdiskaping og for mye om politiske spørsmål. Det er et signal jeg tar på alvor. Som eier har staten mange likhetstrekk med private eiere. Målet om høyest mulig avkastning er ett av dem."

I desember la Riksrevisjonen fram en rapport som viser at i kategori 3-selskaper (selskaper med forretningsmessige mål og andre spesifikt definerte mål) baserer departementene sine vurderinger av samfunnsmessige effekter hovedsakelig på selskapenes finansielle resultater. Mens for kategori 4-selskaper (selskaper med sektorpolitiske mål) er det gitt lite tydelige forventninger til selskapenes sektorpolitiske mål.
Riksrevisjonen anbefaler blant annet at departementene overfor selskaper i kategori 3 stiller tydeligere forventninger til selskapenes samfunnsmessige effekter og overfor kategori 4-selskapene setter egne forventninger til selskapenes sektorpolitiske mål.
Talen til Eierskapskonferansen sår tvil om næringsministeren deler Riksrevisjonens vurdering og kommer til å følge opp anbefalingene fra Riksrevisjonen.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: I topplederundersøkelsen 2017 utført av Zynk hevder noen av de spurte bedriftslederne at statens eieroppfølging handler for lite om verdiskaping og for mye om politiske spørsmål. Henvisningen til politiske spørsmål oppfatter jeg å dreie seg om eieroppfølging av tema som ikke har relevans for statens mål med eierskapet i selskapene. For selskap i kategori 1-3 er det sentrale hensynet for staten høyest mulig avkastning mens det for selskap i kategori 4 er mest mulig effektiv oppnåelse av de sektorpolitiske målene staten har for eierskapet. I tillegg følger staten opp at begrunnelsene for statens eierskap i selskapene i kategori 2 og 3 oppfylles. Den gjeldende eierskapspolitikken, som et samlet Storting har stilt seg bak, handler om å forvalte det statlige eierskapet på en profesjonell og forutsigbar måte, hvor eieroppfølgingen fra statens side er rettet mot det som er relevant for målet med statens eierskap i det enkelte selskap og som dermed bidrar til verdiskaping. Et sentralt element er oppfølgingen av forventningene i eierskapsmeldingen, som alle er knyttet opp mot målet med statens eierskap og som er i tråd med allment aksepterte eierstyringsprinsipper.
Riksrevisjonens undersøkelse om "mål og indikatorer for måloppnåelse og effektiv drift i heleide selskaper der staten har en samfunnsmessig begrunnelse eller et sektorpolitisk mål med eierskapet", dreier seg om oppfølgingen av statens mål med eierskapet i disse selskapene. Jeg er selvsagt enig i at staten som eier må følge opp statens mål med eierskapet både i de sektorpolitiske selskapene og i selskaper med forretningsmessige mål. I "Statens eierberetning 2017" er sektorpolitisk måloppnåelse presentert for alle selskap i kategori 4. I forbindelse med ny eierskapsmelding gjennomgår vi hvilke mål staten vil oppnå med sitt eierskap i hvert enkelt selskap. I den nye eierskapsmeldingen ser jeg behov for å tydeliggjøre hvilke forventninger vi som eier har til selskapenes arbeid med å sette tydelige mål og å rapportere på måloppnåelse og effektiv drift.