Skriftlig spørsmål fra Hans Andreas Limi (FrP) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1883 (2017-2018)
Innlevert: 19.06.2018
Sendt: 20.06.2018
Besvart: 26.06.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Hans Andreas Limi (FrP)

Spørsmål

Hans Andreas Limi (FrP): Kan statsråden redegjøre for hvilke grep departementet vil gjøre for å opprettholde et jevngodt polititilbud med forsvarlig politidekning i Asker og Bærum, og sørge for at tjenesten i hele Oslo Politidistrikt er ressurssatt til å drives i tråd med målene for politireformen?

Begrunnelse

Samfunnets og den enkelte innbyggers behov for trygghet, samt et synlig og tilgjengelig politi, er viktige saker for regjeringen. Den siste tids mediebilde har vist at politiet i Asker og Bærum må gjøre betydelige besparelser for å bøte på merforbruk i 2017, og både ledere og ansatte mener at dette kuttet vil merkes i befolkningen. Enheten kan måtte kvitte seg med så mye som 30 årsverk, en nedbemanning som vil måtte bety at man må justere ambisjonsnivået for hvilken polititjeneste som kan leveres til befolkningen. Innsparingskravet har allerede ført til at mindre alvorlige politioppgaver blir prioritert bort, og vil på sikt ramme alle politioppgaver, herunder både forebygging og patruljering i gatene. Politiets tillitsvalgte er svært bekymret for hvilke konsekvenser dette vil ha for politiets tilstedeværelse og synlighet. En slik delvis styrt nedbemanning er krevende å gjennomføre samtidig som man skal sikre forsvarlig politidekning og ivaretakelse av kritisk kompetanse, og det ventes også at nedbemanningen vil slå skjevt ut, da gjennomtrekket er størst i patrulje- og etterforskningsseksjonen.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Det er Politidirektoratet som følger opp og setter krav til Oslo Politidistrikt. Politimesteren i Oslo politidistrikt har ansvar for å utnytte ressursene og midlene mest mulig effektivt og hensiktsmessig innenfor de føringer som er gitt, slik at hele politidistriktet har et fullgodt polititjenestetilbud.
Nærpolitireformen har ambisiøse mål. Det er tatt strukturelle grep i form av omorganiseringer og omstillinger. Det er tilført betydelige midler til å ansette nyutdannede fra Politihøgskolen. I reformperioden er det blitt over 1 600 flere årsverk i politiet, hvorav i underkant av 900 er politiårsverk. Det er som kjent Politidirektoratet som fordeler nye politistillinger til distriktene.
Av politistudentene som er uteksaminert i perioden fra 2013 til 2016 har om lag 95 prosent fått jobb. Fra 2017-kullet er det så langt om lag 85 prosent av de uteksaminerte som har fått jobb i politiet. I tillegg, og ikke minst, er det igangsatt en rekke tiltak og aktiviteter for å heve kvaliteten på politiproduktet og -tilbudet.
Det ble i 2018 bevilget særskilte midler til kriminalitetsforebyggende innsats både i Oslo Sør (30 mill. kroner) og på Grønland (7 mill. kroner). Dette skulle legge til rette for å kunne nytte ressursene i hele politidistriktet på en god måte.
Jeg forventer at nærpolitireformen vil gi resultater. Nye funksjoner, nye arbeidsmåter og kompetanseheving på blant annet politiarbeidet på stedet, løft av etterforskningsfeltet og ikke minst satsingen på politikontakter og samarbeid med kommunene, legger grunnlaget for bedre polititjenester for publikum. I departementets styring og oppfølging av Politidirektoratet vil resultater, effekter og gevinster av reformen være det sentrale.