Skriftlig spørsmål fra Arne Nævra (SV) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1884 (2017-2018)
Innlevert: 20.06.2018
Sendt: 20.06.2018
Besvart: 02.07.2018 av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen

Arne Nævra (SV)

Spørsmål

Arne Nævra (SV): Ordningen med utvidet transporttjeneste for brukere med særlig behov (TT-ordningen) har vært innført i under halvparten av fylkeskommunene. De som ennå ikke får ta del i denne statlige støtten, kan føle seg betydelig for-fordelt. Buskerud fylkeskommune er en av dem som igjen har fått avslag, mens nabofylket Vestfold fikk innvilget søknaden.
Hvilken plan har statsråden for at ordningen skal omfatte alle fylkeskommuner slik at potensielle brukere i Buskerud og andre fylker får dekket sine åpenbare behov?

Begrunnelse

Ordningen med tilrettelagt transport for funksjonshemmede (TT-ordningen) er en fylkeskommunal ordning som skal gi et særskilt transporttilbud til personer som ikke kan benytte ordinær kollektivtransport.
Regjeringen skriver på sine nettsider (3.7.17):

«Regjeringen vil gi bedre mobilitet til alle i samfunnet. Gjennom gode transportordninger og bedre infrastruktur skal flest mulig kunne ta del i arbeidsliv, skole og sosiale aktiviteter. - Dette vil styrke mobiliteten for brukere med særlig behov, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.»

Dette er spørsmålsstilleren helt enig i. Men samtidig er det altså slik at utvidet TT-ordning ikke er et gode som alle fylkeskommuner eller alle brukere over alt i landet kan nyte godt av. Dette oppfattes både urettferdig og ufullstendig. Både FFO og andre organisasjoner som representerer mennesker med særskilte transportbehov kommuniserer dette klart og tydelig.

Ketil Solvik-Olsen (FrP)

Svar

Ketil Solvik-Olsen: Under borgerlig flertall i Stortinget har støtten til TT-ordningen fått en markert økning. Stortinget har for budsjettåret 2018 bevilget 112,9 mill. kr til utvidet TT-ordning for brukere med særskilte behov. 22,5 mill. av disse er satt av til en utvidelse av ordningen fra 2. halvår.
Samferdselsdepartementet har i 2018 tildelt om lag 94,5 mill. kr til de syv fylkeskommunene som ved inngangen til 2018 var med i ordningen. I tillegg tildelte departementet om lag 20,8 mill. kr i brev datert 13. juni 2018 til hhv. Vestfold og Trøndelag (tidligere Sør-Trøndelag) fylkeskommuner til bruk fra 1. juli. I søknadsrunden mottok departementet ti søknader om til
sammen 137 mill. kr. Det var følgelig ikke mulig å imøtekomme alle. Midler blir tildelt ut fra en helhetsvurdering av søknadene, basert på kriteriene som følger av retningslinjene for ordningen.
Videre utvidelse av ordningen vil bli vurdert i forbindelse med de årlige budsjettene.