Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1887 (2017-2018)
Innlevert: 20.06.2018
Sendt: 20.06.2018
Besvart: 27.06.2018 av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å forhindre villedende markedsføring rettet mot pasienter, pårørende og forbrukere fra såkalte mirakelpredikanter?

Begrunnelse

VG har 17. juni i år en større artikkel om såkalte mirakelpredikanter. Flere av disse driver virksomhet rettet mot pasienter og pårørende. Under dekke av å være religiøse tjenester, slik som forbønn, hevdes det at sykdom kan helbredes. Tjenestene markedsføres kommersielt og har klart preg av betaling.
Lite ved de aktuelle virksomhetene er del av tradisjonell religiøs virksomhet, men bærer mer preg av kvakksalveri slik det har blitt bedrevet i tidligere tider.
Et slikt gråsonemarked går inn i flere departements fagområder. I et markedsføringslys er jo dette rettet mot enkeltpersoner som forbrukere. Løsningen bør derfor koordineres.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Jeg gjør innledningsvis oppmerksom på at jeg har ansvar for forbrukerpolitikken og de generelle reglene for markedsføring, mens helseministeren har ansvar for lov og forskrift om alternativ behandling som også har regler om markedsføring av slik behandling. Dette svaret er derfor utarbeidet i samråd med Helse- og omsorgsdepartementet.
Jeg mener det er uakseptabelt at såkalte mirakelpredikanter utnytter mennesker i en vanskelig livssituasjon og jeg tar saken meget alvorlig.
Forbrukertilsynet, som fører tilsyn med markedsføring av alternativ behandling, har allerede sendt brev til de aktuelle predikantene der de varsler sanksjoner for brudd på markedsføringsloven dersom ikke markedsføringspraksisen deres endres.
I tillegg har helseministeren tatt initiativ til en gjennomgang av reglene som gjelder for denne typen virksomhet. Det må vurderes om dagens regler er gode nok til å håndtere de problemstillingene denne saken reiser. Denne gjennomgangen vil skje i samråd med Justis- og beredskapsdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet, og det er avtalt et møte allerede i august for å følge opp saken.
For øvrig hadde jeg i april hadde et møte med Forbrukertilsynet hvor vi diskuterte mulige endringer i markedsføringsregelverket for alternativ behandlere. Forslag til mulige endringer er allerede oversendt Helse- og omsorgsdepartementet til vurdering.
Jeg er også glad for at norske biskoper unisont tar avstand fra denne type villedende markedsføring. Biskop og preses Helga Haugland Byfuglien i Den norske kirke har på vegne av norske biskoper gitt uttrykk for at hun er veldig kritisk til at såkalte mirakelpredikanter henvender seg til syke mennesker og langt på vei lover helbredelse.
Når det er sagt er det likevel viktig å understreke at kirken, og kanskje også frittstående predikanter, kan ha en viktig rolle overfor enkelte pasienter og pårørende. Bønn og forbønn er viktig for mange mennesker og en grunnleggende og naturlig del av deres trosutøvelse. Mange mennesker føler trøst og støtte når andre ber for dem. Men en virksomhet som gjennom å ta betalt for forbønn utnytter mennesker som befinner seg i en svært sårbar situasjon på grunn av alvorlig sykdom, det reagerer jeg sterkt på.