Skriftlig spørsmål fra Hans Fredrik Grøvan (KrF) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1903 (2017-2018)
Innlevert: 21.06.2018
Sendt: 21.06.2018
Besvart: 28.06.2018 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Hans Fredrik Grøvan (KrF)

Spørsmål

Hans Fredrik Grøvan (KrF): Hvordan vil statsråden sørge for at det fortsatt er et sterkt og lokalt forankret Heimevern på Sørlandet som kan ivareta behovet for trygghet og sikring slik Stortinget har forutsatt, og tar statsråden på alvor at Riksrevisjonen avdekker svakheter ved Heimevernets operative evne som er av et slikt omfang at det kan stilles spørsmål ved om Stortingets forutsetninger er oppfylt?

Begrunnelse

Et sterkt og lokalt forankret Heimevern er helt sentralt for opprettholdelse av sikkerhet, og for folks opplevelse av trygghet. Heimevernet skal blant annet bistå med sikring av skjermingsverdige objekter, og har ellers flere viktige funksjoner lokalt. Nedprioritering av Heimevernet stemmer dårlig overens med de sikkerhetspolitiske utfordringene vi nå står overfor.
I Dokument 1 (2016 - 2017) som ble overlevert Stortinget 18. oktober 2016, viste Riksrevisjonen til svakheter ved den operative evnen i Heimevernet. I Dokument 3:11 (2017 - 2018) - Riksrevisjonens undersøkelse av oppfølgning av objektsikring, dokumenteres det på nytt svakheter ved Heimevernets operative evne som er i et slikt omfang at det med god grunn kan stilles spørsmål ved om Stortingets forutsetninger om et sterkt Heimevern er oppfylt.
Hovedutfordringen i Heimevernet er mangler ved visse materiellkategorier. Det er også mangler ved Heimevernets bemanning og kompetanse. Riksrevisjonen mener Heimevernets områdestruktur har lavere bemanning enn det Stortinget forutsetter i Innst. 50 S (2017–2018). Det er mangel på befal i Heimevernet, og mangel på kritisk materiell.
Ved behandlingen av Landmaktproposisjonen ble det fra regjeringens side opplyst om at en reduksjon i måltallet for soldater i Heimevernet til 38 000 kun ville bety en tilpasning til den reelle situasjonen. Stortingets vedtak om 40 000 innebar derfor en reell økning.
Gitt den totale situasjonen i Heimevernet, og med nedbemanninger blant annet på Sørlandet, er det grunn til å stille spørsmål ved hvordan regjeringen skal sikre et sterkt og lokalt forankret Heimevern fremover.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Stortinget har besluttet at Heimevernet (HV) skal ha en styrkestruktur på 40 000 soldater, jf. behandlingen av Innst. 50 S (2017–2018) til Prop. 2 S (2017–2018). Forsvaret er i ferd med å tilpasse organisasjonen til dette. Innenfor den vedtatte rammen prioriterer Forsvaret hvor i strukturen mannskapene skal disponeres ut fra operative vurderinger av hva som gir det beste forsvaret av Norge. Vurderingene tar, i tillegg til behovet for objektsikring, blant annet hensyn til HV-distriktenes totale oppgaveportefølje, som tilrettelegging for og mottak av allierte forsterkninger, overvåking, kontroll og styrkebeskyttelse.
Som følge av operative vurderinger fra Forsvarets side har HV-distriktene i sør fått en reduksjon av soldater. Agder og Rogaland heimevernsdistrikt (HV-08) vil etter den besluttede reduksjonen likevel være det tredje største HV-distriktet i antall stillinger. Heimevernet vil fremdeles være tungt til stede på Sørlandet.
Regjeringen har prioritert Heimevernet. Budsjett til Heimevernet ble betydelig styrket i perioden 2014–2017, noe som også forbedret evnen til objektsikring. Blant annet for å ta igjen et langvarig etterslep på vedlikehold, reservedeler, beredskapsbeholdninger og ammunisjon, ble Heimevernet styrket med 191 mill. kroner i 2017. Dette innebar også anskaffelse av sperremateriell til bruk ved objektsikring og høyere aktivitet og øving i noen avdelinger.
Jeg ser alvorlig på de gjenstående svakhetene og manglene som Riksrevisjonen påpeker når det gjelder objektsikring, herunder svakheter ved Heimevernets operative evne.
Regjeringens arbeid med å forbedre Heimevernets operative evne fortsetter i tråd med de vedtak som er gjort i forbindelse med langtidsplanen og landmaktutredningen. Allerede i Revidert nasjonalbudsjett for 2018 ble Heimevernet styrket med ytterligere 36 mill. kroner, noe som illustrerer den brede politiske enigheten om å styrke Heimevernet.