Skriftlig spørsmål fra Tore Hagebakken (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1931 (2017-2018)
Innlevert: 26.06.2018
Sendt: 26.06.2018
Besvart: 29.06.2018 av helseminister Bent Høie

Tore Hagebakken (A)

Spørsmål

Tore Hagebakken (A): Hva er førende for en pasient som trenger rehabilitering; pasientenes rett til å velge behandlingssted for sin rehabilitering, eller de økonomiske rammeavtalene de regionale helseforetakene har med de respektive private, ideelle rehabiliteringsinstitusjonene?

Begrunnelse

Helseministeren har tidligere uttalt (Facebook 4.6-17):

«Du kan selv velge hvor du vil ha rehabilitering. Regningen betales uansett av det offentlige».

Private rehabiliteringsinstitusjoner som Beitostølen Helsesportsenter har ytelsesavtaler med de regionale helseforetakene om årlig kjøp av behandlingsplasser etter avtalte økonomiske rammer.
Hvis eksempelvis Beitostølen Helsesportsenter har «brukt opp» sin årlige økonomiske ramme, men institusjonen får inn flere rettighetsbaserte henvisninger med behandlingsfrist i inneværende år, ønsker jeg vite om de da kan de ta inn pasienten til behandling, eller om den økonomiske rammeavtalen er førende slik at pasienten må avvises. Dette forutsetter sjølsagt at valgt institusjon har det rette faglige tilbudet og har ledig plass/kapasitet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: De regionale helseforetakene skal sørge for at personer med fast bopel eller oppholdssted innen helseregionen tilbys spesialisthelsetjeneste i og utenfor institusjon. For å oppfylle sitt sørge for ansvar kan de regionale helseforetakene inngå avtale med andre tjenesteytere.
Pasienter som har fått tildelt rett til nødvendig spesialisthelsetjeneste kan velge ved hvilken offentlig eller privat virksomhet helsehjelpen skal ytes, jf. pasient- og brukerrettighetsloven § 2-4 andre ledd. Pasienten kan imidlertid bare velge private virksomheter som enten har avtale med et regionalt helseforetak eller er godkjent etter forskrift om private virksomheters adgang til å yte spesialisthelsetjenester mot betaling fra staten.
De regionale helseforetakene har i dag avtale med en rekke private rehabiliterings-institusjoner. Når det gjelder private rehabiliteringsinstitusjoner etableres det rammeavtaler og ytelsesavtaler. Ytelsesavtalene fastsetter rammen (antall plasser, døgnopphold mv.) for tjenestene det regionale helseforetaket finansierer. Volumene fastsettes ut fra behovs-vurderinger og hvilken kapasitet den enkelte institusjon har for ulike typer rehabiliteringsopphold. Pasientens valgfrihet er begrenset til de tjenester som er omfattet av avtalen og innenfor den rammen som er avtalt.
Rehabilitering er per i dag ikke blant de tjenester som er omfattet av forskrift om private virksomheters adgang til å yte spesialisthelsetjenester mot betaling fra staten. Departementet har imidlertid gitt Helsedirektoratet i oppdrag å vurdere tjenester innenfor rehabiliteringsfeltet for innfasing i denne godkjenningsordningen. Departementet har lagt til grunn at en første innfasing av rehabiliteringstjenester skal tre i kraft fra 1. januar 2019.