Solfrid Lerbrekk (SV): Kan statsråden gjøre rede for hvorfor kvinner med livmorhalskreft forskjellsbehandles fra menn når det kommer til fertilitetsbevarende behandling og hvordan statsråden vil sikre at pasienter med livmorhalskreft får et likeverdig helsetilbud som i Sverige og Danmark og muligheten til å kunne ivareta egen fertilitet og bære frem egne barn etter endt kreftbehandling?
Begrunnelse
8. mai leverte helse- og omsorgskomiteen sin innstilling til Stortingsmeldingen Meld. St. 39 (2016-2017) Evaluering av bioteknologiloven. Mange viktige spørsmål tas opp i meldingen, og flere av dem har også fått omfattende mediedekning. Men det finnes også problemstillinger som ikke får den samme dekningen, men som vil få betydning for livskvaliteten til unge kvinner i Norge i mange år framover.
I 2016 fikk 342 kvinner i Norge livmorhalskreft. Det er den tredje mest vanlige kreftformen som rammer kvinner i Norge i alderen 25-49 år. En tredjedel av alle tilfellene rammer kvinner under 40 år. Det er en økning på rundt 30 % i antall tilfeller. Det utgjorde 112 personer i 2016. Nesten 50 % av kvinnene var under 44 år på diagnosetidspunktet.
Flere og flere overlever kreft, og minst én av tre rammes av senskader, senskader som hindrer personer i å leve livet de selv ønsker. Den tøffe behandlingen kan ha en høy pris for den enkelte, og årets Krafttak mot kreft, i regi av Kreftforeningen, rettet fokus mot dette. Noen har senskader i en periode, mens andre må leve med det resten av livet. Skade på eller tap av fertilitet er en av mange senskader.
Muligheten til å få barn er utvilsomt en sentral del av god livskvalitet for svært mange, men i dag er det ikke alle som får tilbud om fertilitetsbevarende behandling, til tross for at slik behandling finnes. For eksempel er det slik at alle menn som får en kreftdiagnose får tilbud om å fryse ned sæd, mens det kun er noen kvinner som får tilsvarende tilbud. Temaet var nylig aktualisert i Bergens Tidende og Aftenposten.
Til tross for at Norge er langt fremme når det gjelder forebygging av livmorhalskreft både gjennom screening og hpv-vaksinen, viser tall at det er økning blant unge kvinner som får denne krefttypen, og mange av disse står i fare for å miste fertiliteten sin, som en av flere senskader pga. den medisinske behandlingen som gis dem.
I Bioteknologiloven § 2-17. Lagring av ubefruktede egg og eggstokkvev står følgende:
Ubefruktede egg og eggstokkvev kan bare lagres når lovens vilkår for assistert befruktning er oppfylt, eller dersom en kvinne skal gjennomgå behandling som kan skade befruktningsdyktigheten.
Kvinner som kategoriseres til å ha stadium IIb-IVa vil få stråle- og cellegiftbehandling. Dette skader fertiliteten for dem det gjelder. I perioden 2012-2016 gjaldt dette i gjennomsnitt en tredjedel (ca. 100 personer) av alle kvinner som fikk livmorhalskreft årlig. I perioden 2010-2015 var nesten en tredel av disse om lag 100 kvinnene under 44 år.
Kvinner med livmorhalskreft i stadium IIb-IVa får likevel ikke tilbud om å fryse ned egg eller eggstokkvev. Nedfrysing av eggstokkvev har vært gjort i Norge siden 2004, mens tilbaketransplantasjon av vevet er en relativt ny prosedyre. Frem til 2015 har to norske kvinner fått barn ved hjelp av nedfryst eggstokkvev. På verdensbasis har over 40 barn blitt født ved hjelp av denne metoden. Dette gjøres både for kvinner i Sverige og Danmark som får livmorhalskreft.
Norge ønsker å være et foregangsland når det gjelder kreftforebygging og kreftbehandling, og har blant annet sett til Danmark når det gjelder utviklingen av pakkeforløp mot kreft. Likevel får altså ikke norske kvinner det samme tilbudet som kvinner i Sverige og Danmark.