Skriftlig spørsmål fra Terje Aasland (A) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1989 (2017-2018)
Innlevert: 01.08.2018
Sendt: 01.08.2018
Besvart: 10.08.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Terje Aasland (A)

Spørsmål

Terje Aasland (A): Vil statsråden bidra til mer åpenhet og bedre offentlig innsyn i vesentlige spørsmål omkring etableringen av fremtidig deponi for farlig våtorganisk avfall og vil da i så fall det være mulig å få opplyst om hvilke norske og utenlandske bedrifter som benytter deponiet i dag, hvor stor andel av deponikapasiteten på Langøya disse benytter og om det finnes alternativer til deponi for disse bedriftene?

Begrunnelse

Det har vist seg vanskelig å få ut relevant informasjon omkring en eventuell etablering av et deponi for farlig våtorganisk avfall i Norcems gruver i Brevik. I den forbindelse kan det vises til at Porsgrunn kommune er nektet innsyn i dokumenter av relevans for saken og nå sist avisa varden som ønsket svar på flere spørsmål om: Når er fristen for at konsekvensutredningen (KU) skal være ferdig? Hvem godkjenner KU? Kan en KU avvises på noen måte (f.eks. fordi den er mangelfull eller inneholder feil)? Blir det foretatt en kvalitetssikring av KU? Andre relevante spørsmål som står ubesvart er hvilke norske bedrifter er det som i dag benytter Langøya til deponi for farlig avfall, er det tenkt at avfallsmengden fra disse vil avta i årene som kommer og er det slik at det for disse bedriftene ikke er andre alternativer enn deponi som er løsningen? Vil f.eks. ny teknologi, støtteordninger for dette etc. være med på å kunne redusere behovet for deponering av denne type avfall over tid og er dette noe regjeringen vil bidra med?

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: I svaret legges det til grunn at spørsmålet gjelder saken om etablering av ny behandlingskapasitet for uorganisk farlig avfall, ikke farlig våtorganisk avfall.
Innsynsspørsmål i dokumenter knyttet til saken om etablering av ny behandlingskapasitet for farlig avfall håndteres på vanlig måte i departementet og vurderes i henhold til offentleglova og miljøinformasjonsloven.
Det er bedrifter innenfor en rekke bransjer som aluminiumsindustrien, renseanlegg, avfallsbehandlingsanlegg, byggebransjen, galvano/overflatebehandling, metallurgisk-, kjemisk-, og farmasøytisk industri som benytter deponiet på Langøya. Import består i hovedsak av flyveaske, men det kan også være mindre mengder av annet farlig avfall. Miljømyndighetene regulerer ikke hvilke bedrifter som leverer avfall til deponiet på Langøya. Vi vet at per i dag er det ca. 250 bedrifter, men har ikke oversikt over hvilke bedrifter som leverer avfallet sitt til deponiet. Spørsmål om dette må derfor rettes til NOAH.
Miljødirektoratet har tidligere anslått at det vil være behov for en årlig deponikapasitet på ca. 150 000 tonn for innenlandsk uorganisk farlig avfall. I tillegg til dette kommer ca. 200 000 – 290 000 tonn ufortynnet syre fra Kronos Titan. I 2017 ble det importert ca. 216 000 tonn flyveaske til NOAH Langøya. Det finnes i dag ikke alternativ deponikapasitet for norsk farlig avfall.