Skriftlig spørsmål fra Svein Roald Hansen (A) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2018 (2017-2018)
Innlevert: 07.08.2018
Sendt: 07.08.2018
Besvart: 15.08.2018 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Svein Roald Hansen (A)

Spørsmål

Svein Roald Hansen (A): Har regjeringen sørget for at de spørsmål parlamentarikerkomiteen for Brexit i det britiske parlamentet reiser med hensyn til forberedelsene i EU-landene er ivaretatt for Norges del, inkludert standpunkt til om britene skal beholde stemmeretten ve lokalvalg?

Begrunnelse

Det britiske parlamentet publiserte 23. juli en rapport fra Parlamentets komite for uttreden av EU (HC 1439) om status i forhandlingene mellom Storbritannia og EU om rettighetene til hhv briter i andre EU-land og EU-borgere Storbritannia.
I rapporten reises en rekke bekymringer rundt spørsmål som er uavklart om rettighetene til hhv britene i andre EU-land og EU-borgere i Storbritannia.
Når det gjelder situasjonen for briter i andre EU-land reises bl.a. spørsmålet om EU-landene har systemet for registering av briter som bor og arbeider i landet og om ivaretakelsen av deres rettigheter (i tråd med avtalen som inngås) etter at Storbritannia er gått ut av EU.
Brexitkomiteen mener den foreløpige avtalen om borgernes rettigheter etter uttreden er uklar med hensyn til britenes rettigheter i andre EU-land til å utøve sitt yrke (profesjon) i andre EU-land enn det vi nå bor i og retten til grenseoverskridende tjenester, samt retten til å etablere bedrift i andre EU-land.
Spørsmålet om å beholde stemmerettighetene EU-forbergskapet gir, synes å måtte løses gjennom bilaterale forhandling med det enkelte EU-land, skriver komiteen, som legger til grunn at EU-borgere i Storbritannia beholder retten til å stemme ved lokalvalg der og ved valg til parlamentene i Skottland, Wales og Nord-Irland, og ber om at regjeringen innleder forhandlinger med EU-landene om tilsvarende rettigheter for britiske borgere som blir værende i andre EU-land.
Jeg legger til grunn for spørsmålet at EØS-landene og Storbritannia vil inngå en tilsvarende avtale om borgernes rettigheter når Storbritannia går ut av EØS, som avtalen mellom EU og Storbritannia, og stiller derfor følgende spørsmål.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Brexit-prosessen er høyt prioritert i regjeringen, og spørsmål som gjelder borgernes rettigheter vies spesiell oppmerksomhet.
I en samtale i desember i fjor fikk statsminister Solberg forsikringer fra statsminister May om at rettighetene som vil følge av utmeldingsavtalen mellom Storbritannia og EU, vil bli tilbudt norske og andre EFTA-lands borgere. Under et møte i London 6. juni bekreftet statsminister Solberg og statsminister May viktigheten av dette.
Med dette som utgangspunkt har Norge, sammen med de andre EØS/EFTA-landene, tett dialog med britiske myndigheter.
Dialogen med Storbritannia er god, og vi er langt på vei enige om hvordan vi kan omsette enigheten mellom våre statsministre i avtales form. Vi arbeider nå med å finne løsninger på noen få utestående spørsmål.
For å inngå en avtale med Storbritannia om borgernes rettigheter før landet har gått ut av EU 29. mars 2019, er det imidlertid en forutsetning EU gir Storbritannia autorisasjon til å undertegne en avtale med EØS/EFTA-landene. Slik autorisasjon foreligger så langt ikke, men jeg har god tro på at en løsning på dette vil bli funnet i nær fremtid.
Når det gjelder spørsmålet om britiske statsborgeres rett til å stemme ved fylkestingsvalg og kommunestyrevalg, følger dette av valgloven av 28. juni 2002 nr. 57 og berøres ikke av Storbritannias uttreden av EU.