Skriftlig spørsmål fra Ole André Myhrvold (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2021 (2017-2018)
Innlevert: 07.08.2018
Sendt: 07.08.2018
Besvart: 14.08.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Ole André Myhrvold (Sp)

Spørsmål

Ole André Myhrvold (Sp): Et forslag til metodikk for effekt av biokull som jordforbedringsmiddel i mineral jord er inkludert i arbeidet med å revidere retningslinjene for klimaberegning i IPCC.
Hva gjør myndighetene for at det nevnte forslaget skal vedtas i mai 2019, og inkluderer forslaget slik det ligger i dag økt karbonlagring i jord, og bruk av biokull?

Begrunnelse

Viser til svar på spørsmål 18/2161 av 15. juni 2018 om norske myndigheters innsats for å gi incentiver gjennom klimaavtalen med EU til økt karbonbinding i jord gjennom produksjon og bruk av biokull.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: IPCC er nå inne i sin sjette hovedsyklus og arbeider med tre spesialrapporter (Fotnote 1), en revisjon av gjeldende retningslinjer for klimaberegning (metoderapporten) (Fotnote 2), i tillegg til IPCCs sjette hovedrapport (Fotnote 3).
IPCCs revisjon av gjeldende retningslinjer for klimaberegning er altså under arbeid og innholdet i forslaget om metode for biokull er ikke offentlig før retningslinjene publiseres i 2019. Det er derfor vanskelig for meg å si noe konkret om innholdet i forslaget. Generelt kan jeg imidlertid si at karbonlagringsaspektet ved bruk av biokull i jord er et viktig element for å beregne klimaeffekten av et slikt tiltak.
Valget av metodikk i IPCCs retningslinjer for klimaberegning er et vitenskapelig og teknisk arbeid. Det er Miljødirektoratet som koordinerer og tilrettelegger arbeidet opp mot IPCC i Norge. Norge har vært en pådriver for å få på plass oppdaterte og mer heldekkende retningslinjer for klimagassregnskapet.
Miljødirektoratets arbeid inkluderer deltakelse på IPCCs møter og kommentering på utkastene til IPCC-rapportene. Andreutkastet av de aktuelle retningslinjene som skal publiseres i 2019 er nå på kommenteringsrunde. Miljødirektoratet koordinerer kommentarene fra norske eksperter og fagmiljøer og sender også egne kommentarer, se link:
http://www.miljodirektoratet.no/no/Tema/klima/FNs_klimapanel_IPCC/Sjette-hovedrapport-fra-FNs-klimapanel/Metoderapport-for-utslippsrapportering/Andre-kommenteringsrunde-til-metoderapport-for-utslippsregnskap/.
Etter IPCCs publisering av de reviderte retningslinjene i 2019 er det deretter opp til beslutningsorganet etter Klimakonvensjonen å vedta at de reviderte retningslinjene fra IPCC skal gjelde som grunnlag for landenes rapporteringsforpliktelser. Norge vil følge opp de reviderte retningslinjene i vårt nasjonale klimagassregnskap når disse er vedtatt.

----------------------------------

Fotnote 1:
Spesialrapporten om 1,5 °C global oppvarming, er planlagt for publikasjon tidlig oktober 2018, Spesialrapporten om klimaendringer og landområder, er planlagt for publikasjon i august 2019 og Spesialrapporten om havet og kryosfæren (snø og is) i et klima i endring, er planlagt for publikasjon i september 2019.

Fotnote 2:
Revisjon av metoderapporten for utslippsregnskap er planlagt for publikasjon i mai 2019.

Fotnote 3:
De tre delrapportene og synteserapporten er planlagt for publikasjon i 2021 og 2022.