Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2040 (2017-2018)
Innlevert: 09.08.2018
Sendt: 10.08.2018
Besvart: 17.08.2018 av landbruks- og matminister Jon Georg Dale

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): 1. januar 2019 skal det trå kraft nye regler for oppsamling av gummigranulat fra kunstgressbaner i Norge. Kunstgressbaner er ikke den eneste kilden til plastforsøpling. Hagejord produsert av f.eks. matavfall inneholder også plast, men i forslaget til de nye gjødselvareforskriftene er det ikke foreslått noen innskjerping til mengden plast før 1. januar 2023.
Vil statsråden ta initiativ til å fremskynde kravene i gjødselvareforskriften?

Begrunnelse

Mens fokuset til nå har vært på mikroplast i havet og hvilke effekter den har på livet der, har mikroplast i landbruket i stor grad blitt oversett. Forskere er bekymret for at vi vet for lite om konsekvensene av plasten også på land.
Gjødsel basert på slam fra renseanlegg inneholder verdifulle næringssalter, men bærekraftig bruk forutsetter at man har kontroll på innholdet av uønskede stoffer i slammet, og at mengdene av disse holdes til innenfor trygge nivåer.
Kloakkrenseanlegg mottar store mengder mikroplast fra husholdninger, industri og overvann fra tettbygde strøk. Det meste av denne mikroplasten hoper seg opp i avløpsslammet.
I dag brukes f.eks. avløpsslam fra kommunale renseanlegg som gjødsel av jordbruksområder som supplement til dyregjødsel og mineralgjødsel.
På grunn av at slammet kan inneholde uønskede stoffer. Siden spredning av mikroplast i jordbruksjorda knapt er forsket på, er effektene per i dag usikre. Dermed vet vi også lite om hvilke konsekvenser mikroplast i landbruksgjødsel kan ha for bærekraft og matsikkerhet. I tillegg til å fremskynde kravene i gjødselvareforskriften håper vi derfor statsråden vil sørge for mer forskning på feltet.

Jon Georg Dale (FrP)

Svar

Jon Georg Dale: Plast i hage- eller kompostjord er ikkje ønskeleg, og eg er einig i at plast i jord bør viast større merksemd mellom anna av aktørar i avfallsbransjen, slik at ein hindrar innblanding tidleg i verdikjeda.
Det trengs òg meir kunnskap basert på forsking om effektar av plast i vekstmedium og betydinga for fôr- og mattryggleik. Vitskapskomiteen for mat- og miljø (VKM) arbeider med ei vurdering av omfang og effektar av mikroplast på miljø og mattryggleik. Denne skal etter planen vere ferdig våren 2019. Mattilsynet vurderer i denne samanhengen å be VKM om ei risikovurdering av plast/mikroplast i jord- og gjødselprodukt.
Med dagens regelverk skal plast og anna ureining som glas og metallbitar større enn fire millimeter ikkje utgjera meir enn fem gram per kg tørrstoff i gjødselvarer.
Gjødselregelverket er under revisjon. Landbruksdirektoratet, Miljødirektoratet og Mattilsynet har i den samanhengen foreslått å sette strengare krav. Det er frå Mattilsynet vist til at EU vurderer tilsvarande innstramming i sitt regelverk. Forslaget til overgangstid er vurdert naudsynt for at bransjen skal kunne tilpasse seg nye krav.
Eg ser i dag ikkje grunnlag for å foreslå strengare krav eller kortare overgangstid enn det fagdirektorata har tilrådd.