Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2056 (2017-2018)
Innlevert: 10.08.2018
Sendt: 13.08.2018
Besvart: 21.08.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Hvordan vil statsråden konkret sikre hensynet til lokalbefolkning og lokaldemokratiet i arbeidet med planprogrammet for konsekvensutredning av et mulig deponi i Brevik fremover, og vurderer statsråden saken i sammenheng med følgende flertallsforslag fra Innst. 127 S (2017-2018)"Stortinget ber regjeringen utarbeide en helhetlig strategi for håndtering av farlig avfall i Norge", hvor det framkommer hvordan målene kan nås, hvilke krav man kan stille til trygge løsninger, og kriterier for økt gjenvinning?

Begrunnelse

Klima- og miljødepartementet fastsatte 13. juli i år planprogram for konsekvensutredning av et mulig deponi for uorganisk, farlig avfall i Brevik. Lokalt er det stort engasjement rundt saken, og statsråden har tidligere fått spørsmål rundt offentliggjøring av dokumenter i saken. I sitt svar på skriftlig spørsmål, Dokument nr. 15:806 (2017-2018), understreket statsråden at det skal være åpenhet rundt behandlingen av mulig nytt avfallsdeponi i Brevik, og at dette innebærer at departementet skal være åpne om prosessen, beslutningsgrunnlaget for beslutninger som tas, og at berørte parter i saken skal høres.
I sommer overtok staten myndighet til å utarbeide planprogram for nytt nasjonalt avfallsdeponi, med henvisning til forskrift om konsekvensutredninger, fordi Porsgrunn kommune selv ikke ønsket en konsekvensutredning av deponi.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Klima- og miljødepartementet ble i januar 2017 oppnevnt som ansvarlig myndighet for å fastsette planprogram for et mulig deponi for farlig avfall i Dalen gruve i Brevik. Forslag til planprogram, utarbeidet av forslagsstiller NOAH, ble sendt på høring av Klima- og miljødepartementet i vinter. I den forbindelse ble det også avholdt et offentlig møte om saken i januar 2018. Lokalbefolkningen, interesseorganisasjoner og berørte myndigheter fikk gjennom høringen mulighet til å utale seg til planprogrammet. Planprogrammet ble fastsatt av Klima- og miljødepartementet i juli 2018. Alle høringsuttalelsene ble i den forbindelse gjennomgått og vurdert, og planprogrammet ble på enkelte områder endret på bakgrunn av høringsuttalelsene.
Forslagsstiller NOAH arbeider nå med å gjennomføre en konsekvensutredning av et mulig deponi for farlig avfall i Brevik, i tråd med fastsatt planprogram. Konsekvensutredningen vil oversendes departementet når den er klar. Foreløpig er ikke videre prosess bestemt, og det er heller ikke tatt stilling til om det er behov for videre statlig involvering.
De vedtak Stortinget gjorde ved behandling av stortingsmeldingen om avfallspolitikk og sirkulær økonomi, jf. Innstilling 127 S, følges opp av regjeringen.
Det overordnede målet for farlig avfall er at det blir samlet inn og får en trygg behandling. Regjeringen er opptatt av å oppnå en reduksjon i mengdene farlig avfall som genereres. Økt materialgjenvinning av farlig avfall som kan skje uten videre spredning av miljøskadelige stoffer er også i tråd med målet om en sirkulær økonomi, og norsk avfallspolitikk. Som en oppfølging av Jeløya-plattformen, har Miljødirektoratet fått i oppdrag å utarbeide en plan for å begrense mengden farlig avfall innen 1. mars 2019.
Til tross for at mengde og type farlig avfall vil kunne endres som følge av teknologisk utvikling og nye krav til industrien, vil det være behov for å kunne behandle farlig avfall også fremover. En del avfall inneholder stoffer som ikke egner seg for gjenvinning, og som ikke skal inngå i nye produkter, og det viktigste er å sikre at slikt avfall blir forsvarlig håndtert. Også ved økt gjenvinning/rensing av farlig avfall vil det være volumer som må deponeres. Det er mange bedrifter som er avhengig av en løsning for sitt farlige avfall, og det er viktig at Norge opprettholder en behandlingskapasitet for farlig avfall.