Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:2075 (2017-2018)
Innlevert: 17.08.2018
Sendt: 20.08.2018
Besvart: 24.08.2018 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Hvilke tanker gjør statsråden og regjeringen seg om å videreføre og styrke verdiskapingsprogrammet for næringsutvikling i fjellområdene, og når vil dette bli endelig avklart?

Begrunnelse

Fjellsatsingen virker å ha gitt resultater og vært vellykket. Midlene har bidratt til verdiskaping og omstilling på flere områder som fjellmat, fjellet som fritidsarena, ungdom og entreprenørskap og framtidens byggeløsninger. De femti millionene over fem år har fremmet verdiskaping på tvers av regionene, samarbeid, nettverk og bidratt til fokus på vekstpotensialet i distriktene.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det er et prioritert område for regjeringen å legge til rette for næringsutvikling i distriktene. Verdiskapingsprogrammet for næringsutvikling i fjellområder har vært en del av den distriktspolitiske innsatsen. Norge har store ressurser knyttet til fjell- og andre naturområder, og det skal vi fortsatt vektlegge i vår tilrettelegging for næringsutvikling.
Målet for det femårige programmet var å styrke grunnlaget for næringsutvikling og verdiskaping i fjellområdene, gjennom å satse på kompetanse- og nettverksbygging, entreprenørskap og innovasjon i næringslivet. Større og mer regionalt rettede tiltak skulle prioriteres framfor små prosjekter med lokal effekt.
Fjellprogrammet har gått i perioden 2013 – 2017. Det har hele tiden vært intensjonen at det skulle være en tidsavgrenset satsing, for å samle erfaringer med denne typen prosjektarbeid, med sikte på kompetansebygging og erfaringsoverføring. Det er nå planlagt en avslutnings-konferanse, hvor erfaringene skal samles og formidles.
Prosjektet er foreløpig oppsummert av Oppland fylkeskommune, som har hatt forvaltnings-ansvaret for satsingen. Programmet vil bli evaluert senere, nettopp med sikte på å se hvordan erfaringene fra et slikt tidsavgrenset program kan implementeres i lokalt og regionalt utviklingsarbeid.
Regionreformen skal forsterke fylkeskommunenes samfunnsutviklerrolle. Intensjonene i regionreformen gjør at det ikke er aktuelt å videreføre fjellprogrammet som en nasjonal satsing. Regjeringen vil samarbeide med de nye fylkeskommunene om hvordan de kan bli enda bedre på regional utvikling og næringsutvikling, basert på regionale fortrinn og regionale strategier. Kunnskap fra fjellprogrammet vil være en del av det erfaringsmaterialet fylkeskommunene kan bruke. Distriktssenteret vil også være en viktig hjelper i dette arbeidet.
At Oppland fylkeskommune fikk ansvaret for å forvalte programmet, synes å ha gitt rom for bedre lokal tilpasning i prioriteringene, og at regionale aktører har brukt sine nettverk for å nå ut til potensielle søkere. Dette synes å ha fungert etter hensikten, og midlene ser ut til å ha truffet godt.
Nettopp erfaringen med den viktige, regionale forankringen styrker mitt syn om at programmet for verdiskaping i fjellområdene ikke bør videreføres som et nasjonalt program. Det vil være opp til fylkeskommunene selv å videreføre dette arbeidet, i tråd med regionale strategier i årene framover.