Bjørnar Moxnes (R): Hvordan vurderer regjeringa den norske operasjonen i Niger, det juridiske og menneskerettslige grunnlaget for den internasjonale operasjonen den inngår i og det faktum at representanter for Nigers sivilsamfunn fengsles for å planlegge fredelige demonstrasjoner mot det utenlandske militære inntoget i landet?
Begrunnelse
I februar i år annonserte regjeringa at det skal sendes norske militære styrker til Niger, som del av en USA-ledet internasjonal styrke. Til tross for at regjeringa bruker av Norges begrensede forsvarsmidler, har den ikke informert om oppdragets varighet, omfang, exitstrategi eller juridiske grunnlag. Niger er i dag preget av uro og islamistisk terror som har styrket seg i regionen, spesielt etter NATOs regimeskiftekrig mot nabolandet Libya, som la området åpent for blant annet al-Qaida og senere IS.
Menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International har de siste månedene pekt på omfattende menneskerettighetsbrudd fra Nigers regime. Disse menneskerettighetsbruddene rammer nå sivilsamfunnet som protesterer mot militariseringen i landet. 14. august meldte The Guardian at en rekke representanter for Nigers sivilsamfunn ble fengslet, for å ha planlagt å delta i fredelige demonstrasjoner mot utenlandsk militarisering. Ifølge opposisjonspolitiker Mariama Bayard, er de utenlandske militærbasene i Niger ulovlige fordi de ikke er godkjent av landets folkevalgte forsamling. Den norske regjeringa har ikke fortalt om de norske militære har operert i eller fra disse basene eller om den har undersøkt hvorvidt de internasjonale styrkene som Norge gikk inn i, er i tråd med den nigersk internasjonal og nigersk lov.