Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:2086 (2017-2018)
Innlevert: 22.08.2018
Sendt: 22.08.2018
Besvart: 29.08.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Justisministeren uttaler i media at han vil ta støtten fra «ytterliggående kristne trossamfunn» som for eksempel diskriminerer homofile, bedriver negativ sosial kontroll eller bruker vold.
Kan statsråden nærmere beskrive hvilke handlinger som i dag ikke bryter med norsk lov som vil rammes av dette, hva legger statsråden konkret i «negativ sosial kontroll» og har statsråden konkrete eksempler på kristne trossamfunn her i landet som bruker vold eller faller inn under noen av de andre kategoriene han nevner?

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Jeg går ut fra at representanten sikter til et intervju i ABC Nyheter den 15. august der jeg uttaler at «Ytterliggående kristne trossamfunn som diskriminerer for eksempel homofile, eller bruker vold, skal slås ned på». Med dette uttaler jeg meg i tråd med regjeringens handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnlemlestelse (2017-2020). I handlingsplanen vises det til at personer fra ulike lukkede trossamfunn kan være utsatt for negativ sosial kontroll. Herunder må forstås at dette også kan inkludere ytterliggående kristne trossamfunn.
Begrepet «Negativ sosial kontroll» innebærer ulike former for oppsyn, press, trusler og tvang som utøves for å sikre at enkeltpersoner lever i tråd med familiens eller gruppens normer. Kontrollen kjennetegnes ved at den er systematisk og kan bryte med den enkeltes rettigheter i henhold til blant annet barnekonvensjonen og norsk lov.
Trosfrihet er et viktig prinsipp vi skal verne om, men når tros- og livssynssamfunn påberoper seg retten til å håndtere blant annet overgrep og vold, er det svært alvorlig. Dette kan vi som samfunn ikke akseptere. Det kan i verste fall medføre at alvorlig kriminalitet ikke blir avdekket og at ofrenes lidelse blir større.
Det er opp til politiet å etterforske samt straffeforfølge eventuelle lovbrudd. Det kan derimot ikke utelukkes at det utføres handlinger og/eller negativ sosial kontroll i trossamfunn i Norge som enten ikke blir anmeldt, kan straffeforfølges eller som rammes av norsk lov. Disse handlingene og denne negative sosiale kontrollen kan allikevel være kritikkverdig. Det er viktig at både myndighetspersoner og storsamfunnet for øvrig reagerer og står opp mot denne typen handlinger og negativ sosial kontroll.