Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:2087 (2017-2018)
Innlevert: 22.08.2018
Sendt: 22.08.2018
Besvart: 29.08.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): I en rettskraftig dom fra Kristiansand tingrett ble en mann ilagt bot på 9600 kroner for å ha oppbevart en kniv i hanskerommet i bilen. Det er viktig å bekjempe skytevåpen og kniver på offentlig sted, men samtidig er det lovlig med kniv i bilen dersom man har et aktverdig formål. Men mange ønsker også å oppbevare kniv i hanskerommet i tilfelle f.eks. påkjørsel av dyr, behov for å kutte setebeltet i ulykke etc.
Mener statsråden det er behov for endring, eller er han enig i praktiseringen av dagens lovverk?

Begrunnelse

Det er straffbart å «ha med seg» skytevåpen og «bære» kniv. Det er vanskelig å forstå at oppbevaring av kniv i et låst hanskerom kvalifiserer til «bæring».

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Straffeloven § 189 annet ledd setter straff for den som på et offentlig sted bærer kniv eller lignende skarpt redskap som er egnet til å påføre noen en kroppskrenkelse. Det følger av tredje ledd at forbudet ikke gjelder kniv som bæres i forbindelse med arbeid, friluftsliv eller et annet aktverdig formål.
Den konkrete straffesaken som representanten viser til, kommenterer jeg ikke. Det konkrete tolkningsspørsmålet som saken reiser – hvorvidt en kan sies å «bære» en kniv som ligger i hanskerommet i en bil – ønsker jeg heller ikke å uttale meg om. Jeg viser imidlertid til Gulating lagmannsretts dom 25. april 2018 (LG-2018-7404), hvor retten fant at to kniver som lå i henholdsvis midtkonsollen og under passasjersetet, var omfattet av forbudet. Knivforbudet ville ifølge retten derimot ikke ha vært overtrådt hvis kniven var oppbevart i for eksempel kjøretøyets bagasjerom. Retten viste til tidligere praksis, hvor det har vært avgjørende hvorvidt kniven ligger «lett tilgjengelig» eller «i gripeavstand».
Knivforbudet gjelder som nevnt ikke for kniver som bæres i forbindelse med arbeid, friluftsliv eller et annet aktverdig formål. De formål som representanten viser til i spørsmålet, kan etter omstendighetene omfattes av dette unntaket. På denne bakgrunn ser jeg på det nåværende tidspunktet ikke grunn til å ta initiativ til noen lovendring. Departementet vil på vanlig måte følge med på utviklingen i rettspraksis og vurderer fortløpende om det er behov for endringer i straffelovgivningen.