Skriftlig spørsmål fra Nina Sandberg (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:2103 (2017-2018)
Innlevert: 24.08.2018
Sendt: 24.08.2018
Besvart: 31.08.2018 av helseminister Bent Høie

Nina Sandberg (A)

Spørsmål

Nina Sandberg (A): Hva vil statsråden gjøre for å redusere gebyrene og forenkle mulighetene for å få autorisasjon for sykepleiere med utdanning utenfor EØS?

Begrunnelse

Norge vil trenge langt flere sykepleiere enn i dag. Behovet for sykepleiere dobles fram mot 2040.
Sykepleiere med utdanning fra utlandet bør kunne få ta kompetansen sin i bruk. Det er bra for den enkelte og samfunnet.
Oslo Met tar opp studenter i kompletterende utdanning for sykepleiere for land utenfor EØS, som gir sykepleierne det de mangler i forhold til norsk sykepleieutdanning. Etter det ettårige kompletterende studiet kreves det at studentene tar en fagprøve for å få autorisasjon. Fagprøven koster kr. 9.000,- og tilbys kun ett sted i Norge. Forskriftene gir adgang til fritak.
Oslo Met har søkt om å slippe autorisasjonskravet, men fikk avslag fra Helsedirektoratet 15. august.
I dag må søkere med utdanning utenfor EU/EØS alt i alt gjennom et langt og kostbart program for å få autorisasjon som sykepleiere. Stortinget har gitt et klart signal om at Norge må bli bedre til å få mennesker med utdanning fra utlandet over i jobb, ikke minst når det gjelder mangelpersonell som sykepleiere.
Nå bør regjeringen, som har uttalt at de vil fjerne gebyrer og unødvendige avgifter, bygge ned barrierene på dette feltet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er et uttalt mål for Regjeringen at innvandreres medbrakte utdanning og kompetanse skal kunne brukes i det norske arbeidsmarkedet. Samtidig er det viktig at helsepersonell som arbeider i Norge har den nødvendige kompetanse som forventes og behøves for å kunne utøve yrket.
1. januar 2017 trådte ny forskrift om tilleggskrav for autorisasjon for helsepersonell med yrkeskvalifikasjoner fra land utenfor EØS og Sveits i kraft. Denne bygger på vilkår om at søkers utenlandske utdanning skal være jevngod med tilsvarende norsk utdanning.
Jevngodhetsvurderinger foretas av Helsedirektoratet på grunnlag av innsendt dokumentasjon fra søker.
Søkere som får sin utdanning vurdert som jevngod eller blir vurdert å ha oppnådd nødvendig kyndighet, får lisens. Neste trinn i autorisasjonsprosessen er tilleggskravene:

-Bestått språkprøve
-Gjennomføre og bestå kurs i nasjonale fag
-Gjennomføre og bestå kurs i legemiddelhåndtering (gjelder sykepleiere, leger, tannleger og farmasøyter)
-Gjennomføre og bestå fagprøve (gjelder helsefagarbeidere, sykepleiere, leger og tannleger).

Rett til autorisasjon oppnås når alle tilleggskravene er gjennomført og bestått. Tilleggskravene må gjennomføres i løpet av tre år regnet fra tidspunktet søkers utdanning blir vurdert som jevngod eller søker er vurdert som kyndig. Søker har tre forsøk per kurs på å bestå kurs i nasjonale fag, kurs i legemiddelhåndtering og fagprøve.
Hovedformålet med godkjenningsordningen for helsepersonell i Norge er å ivareta pasientenes sikkerhet, bidra til å sikre god kvalitet på helsetjenestene og til at befolkningen har tillit til helse- og omsorgstjenestene og helsepersonell. Helsedirektoratet vurderer søknader fra helsepersonell om autorisasjon i hht. lov- og regelverk på området. Det er ikke planer om å senke kravene.
For å kunne benytte medbragt utdanning i norsk helse- og omsorgstjeneste må innvandrere og kandidater med utdanning utenfor EØS vurderes og godkjennes i henhold til gjeldende regelverk. For noen kan dette innebære behov for å gjennomføre mer utdanning.
Som representanten viser til, har Kunnskapsdepartementet bevilget midler til etablering av kompletterende utdanning, blant annet for sykepleiere. Målet med tiltaket er nettopp å øke muligheten for at flyktninger kan kvalifisere seg slik at de blir godkjent for yrkesutøvelse i Norge innenfor sin profesjon. Studiet er primært et tilbud til sykepleiere med fluktbakgrunn som vurderes å få sin utdanning vurdert som jevngod etter det ettårige kompletterende studiet. Studiet vil også kunne være aktuelt for sykepleiere med utdanning fra land utenfor EU/EØS uten fluktbakgrunn dersom det er ledige studieplasser. Studentene må ha et vedtak fra Helsedirektoratet om at de må gjennomføre studiet for å kunne få sin utdanning vurdert som jevngod. Tiltaket gjør det enklere for sykepleiere med relevant utdanning fra utenfor EØS å kunne få autorisasjon. Behovet for sykepleiere er som kjent stort og økende, og det aktuelle tiltaket er et positivt tilskudd i så måte.
Helsedirektoratet har ansvaret for at det foreligger tilbud om kurs i nasjonale fag, legemiddelhåndtering og fagprøver. Det er også Helsedirektoratet som vurderer om det kompletterende studiet det her vises til kan erstatte kurs i nasjonale fag, legemiddelhåndtering og/eller fagprøve for sykepleiere.
Gebyret for å få behandlet søknad om autorisasjon eller lisens er satt til 1.665 kroner og betales av søker. I tillegg dekkes kostnadene for å gjennomføre forskriftens tilleggskrav av søker. Det foreligger ikke planer om at staten skal overta økte kostnader knyttet til gjennomføring av tilleggskravene.