Bjørnar Moxnes (R): Oktoberbarna som etter Stortingets vedtak fikk rett til ny behandling av asylsaken, fikk en frist på tre måneder for å søke om ny behandling av saken. I 2015 fikk en gruppe utsendte lengeværende barnefamilier mulighet til å få saken sin behandlet på nytt, men fikk ikke en frist for å søke.
Hva er begrunnelsen for denne forskjellsbehandlingen?
Begrunnelse
14. november i fjor fattet Stortinget vedtak om at det skal innføres nye «sårbarhetskriterier» i behandlingen av søknader om beskyttelse fra enslige mindreårige asylsøkere. Det ble også vedtatt stans i retur av en gruppe enslige mindreårige asylsøkere med opphold kun til fylte 18 år, som skulle få sakene sine vurdert på nytt.
Regjeringen fulgte opp Stortingets vedtak gjennom en forskriftsendring og et rundskriv til forvaltningen, og ga barna og ungdommene en frist på tre måneder for å søke om ny behandling. Da fristen for å søke om ny behandling gikk ut 2. mai, hadde 395 personer søkt. 140 av dem oppfyller ifølge UDI kravene til ny behandling. I underkant av 100 unge har søkt etter at fristen gikk ut, og har fått søknadene avvist.
Det kan være gode grunner til at de unge ikke fikk søkt innen fristen. Regjeringen har ikke drevet oppsøkende arbeid for å finne barna og ungdommene for å informere om retten til å søke på nytt, og noen kan derfor ha fått vite om retten for sent til å kunne rekke fristen.
I 2015 fikk en gruppe utsendte lengeværende barnefamilier mulighet til å få saken sin behandlet på nytt, jf. utlendingsforskriften § 8-5a. Det ble ikke gitt noen tidsfrist for å be om ny vurdering av saken.
Tilstanden i Afghanistan er blitt kraftig forverret. Tall fra FNs fredsbevarende operasjon i Afghanistan viser at 155 barn ble drept i Afghanistan som et resultat av de væpnede konfliktene i landet bare fra januar til mars i år. Afghanistan er et av verdens farligste land å bo i for barn. Nylig ble en skole i Kabul angrepet, der 34 skolebarn ble drept.