Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:2109 (2017-2018)
Innlevert: 24.08.2018
Sendt: 24.08.2018
Besvart: 31.08.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Mener statsråden at saksbehandlingstid for søknader om våpenkort er av betydning for den enkelte søker, mener statsråden at våpenkortsøkere må forvente og akseptere økt saksbehandlingstid som følge av regjeringens sentralisering av søknadsbehandlingen, hvor lang saksbehandlingstid mener statsråden er akseptabel og hvilke tiltak mener statsråden må iverksettes for å sikre en akseptabel saksbehandlingstid for søknader om våpenkort?

Begrunnelse

I forbindelse med behandling av Dokument 8:35 S (2016–17) Om kvalitet og innhold ved lensmannskontorene etter gjennomføringen av politireformen, gjorde Stortinget følgende vedtak:

«Stortinget ber regjeringen på egnet måte komme tilbake med en plan for utstedelse av våpenkort og pass i den nye tjenestestrukturen, som sikrer en god balanse mellom kvalitet, sikkerhet og brukervennlighet».

I statsbudsjettet for 2018, angir Justis- og beredskapsdepartementet at det ikke er behov for ytterligere oppfølging av den del av vedtaket som angår våpenkort, ut fra følgende begrunnelse:

"Rutinene ved søknad om våpenkort er at det sendes en søknad til politiet om å kunne erverve og inneha skytevåpen. Det er ikke nødvendig med personlig fremmøte hos politiet for å få våpenkort, og det vil ikke ha betydning for den enkelte søker om søknadsbehandlingen foregår lokalt eller sentralt i distriktet. Med dette som bakgrunn anser regjeringen denne delen av anmodningsvedtaket som gjelder utstedelse av våpenkort som utkvittert."

I Romerikes Blad 24. august vises det til eksempler fra Romerike, der ventetiden på våpensøknad etter politireformen er økt til 10-14 uker, mens den tidligere var bare én uke. Romerikes Blad har fått innsyn i et brev fungerende politimester i Øst politidistrikt Mona Hertzenberg sendte som svar på en klage fra en annen våpensøker i juli. Her skriver hun blant annet:

«Jeg beklager at håndtering av våpensøknader i Øst politidistrikt ikke fungerer optimalt, og jeg anser saken som kritikkverdig.»

Etter at forvaltningsavdelingen tidlig i august satte inn ekstra ressurser er saksbehandlingstiden redusert noe, men er fortsatt ni-ti uker. Avdelingen vil ikke svare på hva som er å anse som akseptabel saksbehandlingstid.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Politiets våpenforvaltning utgjør en viktig del av politiets forvaltningsoppgaver, og er et saksområde som angår et stort antall personer. Jeg mener at gjennomføringen av nærpolitireformen vil styrke politiets våpenforvaltning ved at fagmiljøene styrkes, service bedres, og at færre enheter bidrar til en mer enhetlig praktisering av regelverket. I en omstillingsperiode vil likevel saksbehandlingstiden kunne gå noe opp.
Forvaltningsloven gjelder for saker etter våpenloven. Jeg legger til grunn at politiet behandler søknader om våpentillatelser i samsvar med forvaltningslovens krav, herunder at saker forberedes og behandles uten ugrunnet opphold, og at det gis foreløpig svar dersom det må ventes at det vil ta uforholdsmessig lang tid før en henvendelse kan besvares.
Hvilken saksbehandlingstid som er akseptabel vil kunne avhenge av flere faktorer, som eksempelvis variasjoner i saksmengde og sakens kompleksitet.
Politimesteren har ansvaret for å sikre at politiets våpenforvaltning utøves på en forsvarlig måte i sitt politidistrikt. Politidirektoratet har ansvar for administrativ og faglig ledelse, styring og oppfølging av politidistriktene. Jeg forventer at Politidirektoratet og politidistriktene følger utviklingen og ved behov iverksetter tiltak.