Skriftlig spørsmål fra Jenny Klinge (Sp) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:2113 (2017-2018)
Innlevert: 24.08.2018
Sendt: 27.08.2018
Besvart: 31.08.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Jenny Klinge (Sp)

Spørsmål

Jenny Klinge (Sp): Det virker nødvendig å gå inn i dagens lovverk og praktiseringen av dette for å se om det er grep som kan tas for bedre å hindre at ureglementær fotografering på ulykkessteder skjer.
Kommer justisministeren til å ta initiativ til å vurdere dagens regelverk og vil han se på om det er grunn til å endre dette?

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Den som hindrer yrkesutøvelsen til helsepersonell som yter medisinsk begrunnet helsehjelp, kan straffes etter straffeloven § 265 tredje ledd. Dette kan ramme fotografering som forstyrrer redningsarbeidet på et ulykkessted. Videre kan straffeloven §§ 266 og 267 om hensynsløs atferd og krenkelser av privatlivets fred etter omstendighetene ramme krenkende fotografering av skadede personer og spredning av slike bilder. Ved trafikkulykker fastsetter dessuten vegtrafikkloven § 12 en plikt for enhver til å i nødvendig utstrekning hjelpe personer som er kommet til skade, og delta i de tiltak som uhellet gir grunn til. Å fotografere en ulykke kan etter omstendigheten være en forsømmelse av denne plikten.
Et forslag om et nytt straffebud om befatning med bilder som er særlig egnet til å krenke privatlivets fred, og om skjerpelse av straffenivået for slike overtredelser, ble sendt på høring 26. juni 2018 med høringsfrist 1. oktober 2018. Slik straffebudet er foreslått utformet vil det ramme den som uberettiget og uten samtykke fotograferer, filmer, anskaffer eller deler lyd- eller bildemateriale som er særlig egnet til å krenke noens privatliv. Dette kan omfatte blant annet bilder av personer som er skadet eller syke. Et eget straffebud vil kunne gi en mer helhetlig og målrettet avgrensning av straffansvaret, samt bedre ivareta behovet for en klar og pedagogisk utformet gjerningsbeskrivelse, som kan virke opplysende og preventivt.
I utarbeidelsen av forslaget har departementet sett hen til lignende bestemmelser i Sverige og Danmark som rammer spredning av bilder av privat karakter. Det norske forslaget går noe lenger ved at også fremstilling og anskaffelse av slike bilder er foreslått omfattet. Departementet vil vurdere den nærmere utformingen av gjerningsbeskrivelsen etter høringen.
Trusselen om straff må uansett begrenses til de mest alvorlige tilfellene. Generelt ligger ansvaret for å opptre på en hensynsfull måte i forbindelse med ulykker, hos den enkelte.