Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:2130 (2017-2018)
Innlevert: 28.08.2018
Sendt: 29.08.2018
Besvart: 05.09.2018 av helseminister Bent Høie

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): I forarbeidet til prioriteringsmeldingen kom det frem at MS er den sykdommen som skårer høyest på helsetap: -alvorlig diagnose, tidlig sykdomsstart og kun 60 % har utbytte av dagens medisiner. Rehabilitering har stor betydning for å kunne mestre den kroniske nevrologiske sykdommen. I 2010 ble det dokumentert at fysioterapi i varmt klima hadde bedre langtidseffekt enn tilsvarende behandling i Norge.
Ut fra prioriteringsforskriften og likebehandlingsprinsippet, hvorfor har ikke MS-pasienter fått tilbud om behandlingsreiser?

Begrunnelse

Multippel Sklerose (MS) er en kronisk nevrologisk sykdom med gjennomsnittsalder på om lag 30 år for sykdomsstart. I Norge er det omlag 11 000 personer med MS, derav ca. 70 % kvinner. I prioriteringsmeldingen beregnet man helsetapet til å være 43 gode leveår av 80 - 8 år foran andre sykdommer.
Bare omtrent 60 % av de som har sykdommen kan benytte de medisinene som i dag er tilgjengelige. Personer med MS, både med og uten medikamentell behandling, har et stort behov for rehabilitering for best mulig å kunne mestre sin sykdom. Omfanget av rehabiliteringstilbud som finnes er mangelfullt. Nyere forskning viser at trening er svært viktig for personer med MS.
I 2010 ble det etter bestilling fra Helse- og omsorgsdepartementet overlevert en rapport om resultater fra et forskningsprosjekt som konkluderte med at fysioterapi i varmt klima hadde bedre langtidseffekt (etter 6 måneder) enn tilsvarende behandling i Norge for pasienter med MS. Til tross for dette, har pasientgruppen ikke blitt inkludert i ordningen med behandlingsreiser til utlandet.
Regjeringen uttalte i sin tiltredelseserklæring at de ville åpne opp for at nye grupper skal få tilgang til behandlingsreiser til varmere klima, men så langt har ingenting skjedd.
I debatt om temaet i Arendal kom det frem at departementet stiller krav om nye randomiserte studier. Det oppleves mer som en trenering i og med at den studien som er gjennomført hadde nettopp et sterkt forskningsdesign for å imøtekomme kravet om randomiserte kontrollerte studier. "Cross-over"-design ble valgt i samråd med ledelsen ved Behandlingsreiser for å møte dette kravet.
I studien ble 60 personer med gangproblemer som følge av MS, og vurdert å tåle varmt klima, tilfeldig fordelt (randomisert) til behandling enten på MS-senteret Hakadal i Norge, eller på rehabiliteringssenteret Clinica Vintersol på Tenerife i Spania. Året etter fikk de behandling på motsatt sted, kalt en "cross-over"-studie. På denne måten ble pasientene sammenlignet med seg selv, noe som er ansatt å være et sterkt studiedesign. Pasientene ble fulgt opp på 10 testtidspunkt, siste gang 6 måneder etter avsluttet behandling, med omfattende testbatteri bestående av både fysiske tester og deltakernes egenrapportering.
Hovedresultatet var gangfunksjon og utholdenhet. Denne testen viste tydelig forskjell i favør av varmt klima rett etter behandling og en betydelig forskjell etter 6 mnd. I tillegg var opplevelsen av anstrengelse etter gjennomført gangtest betydelig mindre på alle måletidspunkt etter behandling i varmt klima.
I tillegg til disse resultatene er det en økende dokumentasjon for at sollys indusert vitamin D demper sykdomsaktivitet ved MS.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Norge har i mange år hatt tilbud om behandlingsreiser til varmt og solrikt klima for pasienter med revmatisk inflammatorisk leddsykdom, senskader etter poliomyelitt, psoriasis og til barn og ungdom med astma, kronisk lungesykdom eller atopisk eksem.
Mange pasientgrupper har ønsket et tilsvarende tilbud. Det har vært foretatt ulike undersøkelser om effekten av behandlingsreiser til utlandet, både blant de pasientgruppene som er med i ordningen og enkelte grupper som ikke er omfattet, blant andre pasienter med multippel sklerose, slik representanten viser til i sitt spørsmål. En utvidelse til nye grupper vil øke kostnadene, hvis ikke tilbudet skal reduseres for dem som i dag kan søke om
behandlingsreiser. Behovet for styrking av ordningen vil, på samme måte som andre viktige formål i helsesektoren, være gjenstand for prioritering i de ordinære budsjettprosessene.